Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thöresson ville inte avbryta semestern

Informationen om tsunamins omfattning och att många svenskar drabbats fastnade bland UD:s tjänstemän. Den nådde möjligen inte politikerna i toppen.
Den bilden framträdde när konstitutionsutskottet, KU, fortsatte sina utfrågningar om flodvågskatastrofen i går. Per Thöresson är expeditionschef och högste ansvarig för UD:s administration och krisberedskap. Han erkände att han borde nog gjort mer.

- Jag och mina medarbetare önskar att vi varit mer påhittiga och ställt mer kritiska frågor för att få information redan under söndagen, tillstod han.

Söndagen annandag jul var dagen då tsunamin rullade in över Sydostasiens stränder. Per Thöresson fick information om flodvågen, men ingen sade då något om att svenskar drabbats, hävdade han.

Han ville i det läget inte avbryta sin semester och lämna västkusten. Han kontaktade konsulära enhetens chef Jan Nordlander och de båda kom överens om att Nordlander skulle leda arbetet hemifrån - en dålig lösning, visade det sig.

- Det är möjligt jag skulle varit klok nog, insiktsfull nog att inse att detta inte skulle fungera, menade han.

Han talade med kabinettssekreterare Hans Dahlgren på söndagskvällen, men de ansåg inte att det behövdes några insatser då. Det fanns ännu ingen information om att svenskar drabbats. Han ansåg att fortfarande problemet var dålig bemanning och bristande arbetsledning på UD.

Per Thöresson har utrett UD:s agerande och vad han fått fram så var det ingen som informerade vare sig utrikesministern eller statsministern. Varför det inte skedde hade han inget svar på.

Först att utfrågas var Jonas Hafström, ambassadör i Thailand. Han åkte direkt till det drabbade området och redan under söndagen hade han säkert 20 telefonsamtal med UD. Han fick intrycket att de förstått omfattningen och allvaret.

- Jag hade ingen anledning att tänka annat, krissystemet har alltid fungerat, sade Hafström som tidigare chefat för konsulära enheten, UD:s främsta krisavdelning, i fyra år.

Sist att frågas ut var Kjell Larsson, operativ chef på Räddningsverket. Han berättade att han redan på söndag förmiddag sade att verket kunde göra en insats i Thailand.

Klockan 23.15, 36 timmar senare, sade försvarsdepartementet OK. När man sent omsider kom iväg så var insatsen för liten.
- Det är ett beslut som jag får leva med, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.