Fem människor dog i lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Efteråt hyllades polisen för sitt jobb i samband med attacken. Arkivbild.
Fem människor dog i lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Efteråt hyllades polisen för sitt jobb i samband med attacken. Arkivbild.

Terrorn trappades upp 2017

ANNONS
|

Klockan är strax före 15 fredagen den 7 april när den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov kapar en lastbil utanför en restaurang på Adolf Fredriks kyrkogata. Minuterna senare påbörjar han en vansinnesfärd nerför Drottninggatan. Folk flyr i panik och ett 20-tal personer träffas av fordonet innan det kraschar in i varuhuset Åhléns. I lastbilens spår – bland omkullkörda blomkrukor och välta betonglejon, glassplitter och jord – ligger tre personer döda.

Ytterligare två avlider senare på sjukhus. Omkring femton är skadade.

"Svenskarna samlades"

Lastbilsdådet på Drottninggatan 2017 kom att bli den värsta terrorattacken i Sverige i sitt slag.

ANNONS

I dag har polis och åklagare identifierat totalt omkring 150 brottsoffer som på olika sätt befann sig i livsfara vid attacken. En rättegång kan enligt preliminära uppgifter inledas i februari 2018, enligt uppgifter till TV4.

Dagarna efter hyllades polisen för sitt arbete; polisbussar uppställda på Drottninggatan översållades av blommor.

- Terrordådet visade hur viktigt det var att polisiära myndigheter var inövade, responsen fungerade bra. Det visade också att vi har en stor nationell motståndskraft, vi kom tillsammans på ett fantastiskt sätt i stället för att det ledde till polarisering, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

- Samtidigt får man vara försiktig, för den här sammanhållningen kan lätt utmanas om det kommer fler dåd, tillägger han.

Blodig inledning

2017 inleddes blodigt redan på nyårsnatten med ett attentat mot en nattklubb i Istanbul. Totalt har terrorister under året tagit minst 115 liv i åtta städer i Europa.

ANNONS

Attackerna visar på en upptrappning av IS strategi att slå mot väst, enligt Magnus Ranstorp.

- Det har intensifierats ytterligare i och med att IS imploderat, säger han.

Hösten 2014 uppmanade IS sina anhängare i väst att utföra attentat i sina egna hemländer. Sedan dess har antalet terrordåd i västvärlden ökat.

- Det är hela spektrumet av direktiv som IS, och även al-Qaida, har gett under senare år – allt från lastbilsattacker till enklare "do it yourself"-metoder som knivattacker och attacker mot polis och militär, säger Ranstorp.

Ensamagerande

Det land som under 2017 drabbats av flest dödliga terrorattacker är Storbritannien. I mars dog fem personer och över 50 skadades när en man körde på människor på Westminster bridge och knivhögg en polis till döds.

Dådet följdes av självmordsbomben mot en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester i maj, då 22 personer dog. I juni följde ytterligare två attacker mot London, båda med skåpbilar, i vilka totalt nio personer dog.

ANNONS

Andra dåd är attacken i S:t Petersburgs tunnelbana i april, som skördade 16 liv, samt lastbilsattentatet på den populära turistgatan Las Ramblas i Barcelona i augusti, som även det tog 16 liv.

Attackerna sker trots att säkerhetstjänsterna i väst är på helspänn. Att många agerar ensamma, samtidigt som kommunikation till stor del sker via krypterade tjänster, komplicerar.

- Det gör det svårt för säkerhetstjänsterna att hålla koll på terroristerna underrättelsemässigt, säger han.

Vill maximera chocken

Europa drabbades även av en rad terrordåd utan dödlig utgång 2017. I juni attackerades en polis utanför katedralen Notre Dame i Paris med hammare, samma månad detonerade en man en sprängladdning på centralstationen i Bryssel och i London skedde i september ett sprängdåd i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green.

TT: Var 2017 ett år då terrorn blev ett inslag i vardagen i Europa?

- Man vänjer sig alldeles för kvickt. Men det är snarare som en berg-och-dal-bana; det slår till, alla blir panikslagna, enormt rädda och medvetna om sin omgivning – men sedan går allt tillbaka till det normala. Och det är ju också en del av motståndskraften i samhället, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS

Terroristerna söker samtidigt ständigt nya vägar att maximera chockeffekten, varnar han.

- Det är ett dilemma. Du kan skydda Drottninggatan och andra måltavlor, men terroristerna kommer att välja den plats där de möter minst motstånd och där de ändå kan uppnå det här chocktillståndet.

TT

Fakta: Dådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

De som miste livet i attacken var en 11-årig flicka från Stockholm, en 69-årig kvinna från Ljungskile, en 66-årig kvinna från Trollhättan, en 41-årig brittisk man och en 31-årig kvinna från Belgien.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han via sin advokat.

Rakhmat Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Läkare har inte bedömt att Akilov lider av någon allvarlig psykisk störning.

Fakta: Dödliga terrordåd i Europa 2017

1 januari 2017 Istanbul

39 personer dödas i en IS-attack mot en nattklubb i Istanbul på nyårsnatten. Omkring 70 skadas. I mitten av januari grips en uzbekisk man som uppges ha erkänt massakern.

22 mars 2017 London

Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

3 april 2017 S:t Petersburg

16 personer dödas och fler än 40 skadas när en självmordsbombare utlöser en bomb i en tunnelbanevagn i S:t Petersburg. I mitten av april grips en man misstänkt för att ha varit delaktig i planeringen av dådet.

7 april 2017 Stockholm

Fem personer dödas och omkring femton skadas när en kapad lastbil plöjer nerför Drottninggatan i centrala Stockholm. 39-årige Rakhmat Akilov grips fem timmar senare och erkänner terroristbrott.

20 april 2017 Paris

Strax före klockan 21 på kvällen skjuts en polis till döds och två skadas på den stora paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris. Gärningsmannen skjuts ihjäl av polis på platsen och identifieras som en 39-årig fransman, tidigare dömd för mordförsök på tre personer.

22 maj 2017 Manchester

En självmordsbombare utlöser sin sprängladdning precis efter en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester. 22 personer dör och 116 skadas. Sju av dödsoffren var flickor under 18 år. IS tar på sig attacken.

3 juni 2017 London

Vid London Bridge mejar en skåpbil ner människor, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv. De skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dör och omkring 50 skadas. IS tar på sig ansvaret.

19 juni 2017 London

En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök.

17 augusti 2017 Barcelona

På eftermiddagen rammar en vit skåpbil människor på den populära turistgatan Las Ramblas. Sexton personer dödas och omkring 130 skadas i vad som blev Europas nionde terrordåd år 2017.

18 augusti 2017 Åbo

Två kvinnor huggs ihjäl och åtta personer skadas när en man går till attack på Salutorget i centrala Åbo. En man grips och dådet utreds som terrorbrott.

31 oktober New York

Åtta personer dör och tolv skadas när en man kör en hyrd pickup på en cykelbana på södra Manhattan. Mannen grips direkt efter dådet, som terrorrörelsen IS tar på sig.

ANNONS