Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Terroristexpert och M-topp: Extremt allvarligt

Terroristexperten Magnus Ranstorp reagerar starkt på uppgifterna om att gränspolisen inte klarar av att kontrollera den inre gränsen. Detsamma gör Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé som kräver en handlingsplan av inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har förlängt de inre gränskontrollerna, men enligt Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan, är det en omöjlig uppgift för gränspolisen att utföra.

Orsaken är att det inte finns tillräckligt med resurser – något som för terroristexperten egentligen inte är något nytt – men som gränspolisens rörliga kontrollsektion nu åter bekräftar.

- Det är extremt allvarligt eftersom vi ju har gränskontroll. Det här visar att det finns en lucka som utnyttjas, och som potentiellt kan utnyttjas av kriminella och terrorister, säger han.

Inte godtagbart

Enligt gränspolisens rörliga kontrollsektion, som bland annat kontrollerar hamnar i Stockholmsregionen, saknas inte bara lokaler utan även datorer och passläsare som kan skanna handlingar. Det gör att man till exempel kan missa att en person är efterlyst, påpekar Ranstorp och beskriver det hela som "oacceptabelt".

Han anser att systemet måste stärkas, men att man även måste börja diskutera med de baltiska staterna, som enligt gränspolisen utfärdar turistvisum.

Om dessa utnyttjas av personer för att sedan direkt ta sig vidare in i Sverige så ställer man förmodligen inte tillräckligt många kontrollfrågor, hävdar Ranstorp.

- Man tillfredställer helt enkelt inte de krav som krävs.

Till utskottet

Även Tomas Tobé kallar gränspolisens uppgifter extremt allvarliga.

- Det måste bli ett stopp på fri passage in till Sverige för kriminella eller i värsta fall potentiella terrorister. Moderaterna kräver nu att inrikesminister Mikael Damberg kallas till justitieutskottet och där behöver han presentera en handlingsplan för hur vi ska kunna komma till rätta med detta, säger Tobé till TT.

Han förväntar sig att regeringen konkret visar hur gränspolisen ska förstärkas.

TT: Finns de pengarna i den budget för 2019 som M lagt ihop med Kristdemokraterna?

- Moderaterna har ju säkerställt att det finns resurser för Polismyndigheten, men det här är ju också en ledningsfråga, svarar han.

- Detta är inget nytt. Det har kommit rapporter från gränspoliser tidigare och då har regeringen viftat undan det med att resurser kommer och frågan kommer att lösas. Men det är ju uppenbart att det inte gör det.