Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Terrorexperten: "Ingen ände på terrorvågen"

Under tisdagen gick IS ut med ännu en uppmaning till sina anhängare att attackera länder i väst. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp syns ingen ände på utvecklingen. Tvärtom varnar han för att situationen kommer att förvärras, delvis på grund av den högerpopulistiska vågen i Sverige och i omvärlden. "Jihadister och högerpopulister sitter i samma båt", säger han.

Så sent som under tisdagen blev det känt att IS gått ut med ännu en uppmaning i sin nätbaserade tidskrift Dabiq.

Uppmaningen lyder: "Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt."

Terrorgruppen har regelbundet gått ut med liknande uppmaningar ända sedan 2014. Sedan dess har också dåden ökat i antal och i omfattning och brutalitet.

LÄS OCKSÅ: IS: Attackera era hemländer

Nu tycks även de många attackerna ha skapat en spiral där både grupper och ensamvargar sporras av varandra.

– Det vi ser nu, med attackerna i Frankrike och Belgien och på andra platser, det är det nya normala, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert som har följt utvecklingen i mellanöstern i 25 år.

Enligt Ranstorp syns ingen ände på den våldsamma utvecklingen. Tvärtom.

– Det är en mycket dyster och oroväckande situation vi befinner oss i. Konflikterna i mellanöstern är extremt komplicerade och vi har hela generationer av unga människor som är förlorade.

LÄS OCKSÅ: Högt uppsatt inom IS gripen i Tyskland

Utvecklingen är enligt Ranstorp dessutom delvis en del i en uttänkt plan och strategi. En strategi som går ut på att skapa motsättningar och polarisering mellan grupper både i mellanöstern men även i västländerna.

– Det finns dokumenterade planer, strategier som antogs av bland andra terrororganisationen Al-Qaida i början av 2000-talet. I dokumenten beskrivs noggrant hur ett islamiskt kalifat ska skapas med hjälp av kraftigt övervåld och genom att vända grupper emot varandra.

Han nämner en plan utformad av Al Qaida, där startskottet var 9/11-attacken mot New York som sägs ha haft som direkt syfte att kasta in västvärlden i krig i mellanöstern.

– Det skrämmande är att i den uttänkta planen så nämns att ett islamiskt kalifat ska upprättas någon gång mellan 2013 och 2016, vilket har skett.

Skrämmande planer

De kommande åren är målsättningen, enligt dokumenten, en eskalerande konflikt mellan radikala muslimer och väst. Här menar Ranstorp att de växande högerpopulistiska strömningarna runt om i Europa och USA spelar en viktig roll. 

– Det är jihadisternas stora önskan att grupper i samhällena ställs emot varandra och att polariseringen ökar. Det gör det lättare för dem att rekrytera nya krigare.

Med andra ord är populistiska framgångar med exempelvis Le Pen i Frankrike och Donald Trump i USA i spetsen en perfekt utveckling för jihadistiska terrororganisationer.

– Populisterna lovar ju att sätta hårt mot hårt och inser inte vad de bidrar till att skapa. Konflikt och konfrontation är precis vad terroristerna vill ha, säger Magnus Ranstorp.

Med andra ord har västvärlden på många sätt gått i fällan och ju mer främlingsfientligheten och motsättningar mellan grupper ökar - ju mer mark vinner de extrema ideologierna.

Enligt Ranstorp är det en trolig utveckling att västvärlden kommer att se mer terror och våld även från högerextremt håll.

– Lösningen är att motverka polariseringen och inte minst att vi får en lösning på konflikterna i mellanöstern. Det behövs en slags "Marshallplan" för hela regionen. Det är nödvändigt för världens framtid, säger Ranstorp.

Sverige kan drabbas

Så länge utvecklingen fortsätter får vi lära oss att leva med ett ständigt terrorhot, enligt Ranstorp. Även här i Sverige.

– Sverige är inte förskonat. Det säger Säpo också, vi har inga som helst garantier. Vad som helst kan hända när som helst, hävdar Magnus Ranstorp.

GP har talat med Säpo som säger att det råder ett konstant förhöjt säkerhetshot men att hotbilden inte har förändrats med anledning av den senaste tidens terrordåd i Europa.

– Vi analyserar tillsammans med militära underrättelsetjänsten och FRA, (försvarets radioanstalt), hela tiden utvecklingen och vi bevakar potentiella terrorresenärer och återvändare, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

LÄS OCKSÅ, (OBS från 2014): Göteborgaren Amer strider med IS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.