Fem personer dog och tio skadades vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april i fjol. Arkivbild.
Fem personer dog och tio skadades vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april i fjol. Arkivbild.

Terrorexperten: En fullfjädrad jihadist

Rakhmat Akilov ger ett närmast likgiltigt uttryck när han i rätten berättar om sitt dåd.

ANNONS
|

För första gången har Rakhmat Akilov nu själv tagit till orda i rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan i fjol.

- Han ger inte sken av att ångra det här på något sätt, utan han är minst lika hängiven som han gett uttryck för i förhören. Det här är något han står för och en handling som uppfyllde ett högre syfte, kommenterar Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

ANNONS

Akilov uppvisar en stark övertygelse både kring sina motiv och själva dådet, anser han.

- Han är övertygad om att om han dött i det här attentatet skulle det ge honom en evig plats i paradiset. Vad vi ser är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist, helt enkelt, säger Hyllengren.

Saknar koll

Som en röd tråd genom hans redogörelse går den övergripande tanken om att väst är i krig med islam, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

- Fokus är att straffa Sverige och det är så han försöker rättfärdiga det här dådet, säger han.

Motiven Akilov anger är ideologiska, men det är också uppenbart att han saknar koll på detaljer.

- Han säger att Sverige satsat 35 miljarder på att bekämpa IS. Det beloppet är inte en siffra rätt. Sådana summor är det naturligtvis inte i närheten av, det är ju närmast hela svenska försvarsbudgeten, säger Hyllengren.

ANNONS

Ranstorp tar fasta på egendomliga detaljer som att Akilov säger sig ha googlat på Waxholmsbåtarna i syfte att ta sig till IS-kontrollerade områden.

- Det är kanske det mest märkliga hittills i hans berättelse. Han har också konspirationsteorier om privata företag som sponsrar kriget mot kalifatet, han pratar till och med om pizzerior, säger Ranstorp.

Akilov "gör allt han kan" för att framstå som terrorist, anser Hyllengren.

- Han är tydlig med att han är en del av den här miljön. Han har sina kontakter, han ville mörda svenskar i politiskt syfte och han ville utdela "ett kraftigt slag" mot de otrogna. Allt detta är en del i att han ser sig själv som en soldat för IS. Han bekräftar hela tiden bilden av att han är en terrorist.

Status som efterlyst

Förhören har precis inletts och många svar återstår.

ANNONS

- Allt från hur han ser på att IS aldrig tagit på sig det här till hur hans radikaliseringsprocess sett ut och hur han resonerat i de olika stadierna av förberedelserna, säger Hyllengren.

- Det kanske mest intressanta blir vad det var som triggade honom, varför var det viktigt att göra det nu och inte senare? Och det handlar kanske om hans status som efterlyst. Hade polisen fått tag i honom hade han eliminerats, säger Ranstorp.

I Sverige finns enligt Säkerhetspolisen 2000 personer som sympatiserar med det våldsbejakande islamistiska budskap Akilov ger uttryck för i rätten.

- Naturligtvis är inte alla av dem beredda att gå från ord till handling. Men det är en tillräckligt stor del för att man ska vara bekymrad över utvecklingen och risken för att det kan ske liknande attentat, säger Hyllengren.

ANNONS
TT

ANNONS