Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De tre män som misstänks för förberedelse till terrorbrott greps när Nationella insatsstyrkan i gryningen den 30 april slog till mot adresser i Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm.

Terroråtalade oroade sig tidigt för polisen

De tre terroråtalade männen misstänks ha gjort upp en flyktplan och försökt skaffa falska pass. Samtidigt verkar de ha oroat sig för att åka fast. "När dörren låter så blir jag på spänn", skrev en av de åtalade i en chatt redan i januari 2017.

Ett drygt år senare fick männen ett bryskt uppvaknande.

Klockan 04.23 den 30 april slog poliser ur Nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm och slängde in en distraktionsgranat i vardagsrummet. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Nu sitter de tre männen – 46, 39 och 30 år gamla – häktade i väntan på rättegång, misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Falska pass

Enligt åtalet hade männen gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenterade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskade resehandlingar.

I en chatt från januari 2017 uttrycker en av de åtalade männen, 30-åringen, även oro över polisen. Han är på "spänn" när dörren låter, säger han till en annan person.

De diskuterar vad de ska göra om de "åker fast bägge två", och hur de ska förklara att de känner varandra. Ett förslag är att uppge att de har lärt känna varandra via chattappar som Telegram och att de därefter setts för att dricka te.

Vilseledande annons

Enligt utredningen har gruppens centralgestalt, 46-åringen, och 30-åringen dessutom försökt att dölja hur de lärde känna varandra.

I slutet av januari 2018 lade den yngre mannen ut en annons på Blocket och sajten Svenska palmen om att han sökte boende i Akalla. Syftet ska ha varit att få det att framstå som att de två inte kände varandra sedan tidigare, utan bara var inneboende i samma lägenhet.

"Nej. Jag kände inte honom. Det var han som ringde mig p.g.a. den där annonsen för lägenheten", säger 30-åringen i förhör.

IS-terrorist

Men Säpos kartläggning visar att det inte stämmer. I själva verket sattes männen i kontakt med varandra via en man som enligt utredarna stred för Islamiska staten i Syrien fram till sin död i höstas.

I en chatt i december 2017 säger IS-terroristen till 46-åringen att han känner en "broder" i Stockholm som kan hjälpa till med en pengaöverföring till Turkiet.

"Storebror lämna över pengarna till en broder där, han står till vår tjänst och så fort han får pengarna så kommer pengarna fram till mig om Gud vill", säger IS-anhängaren.

Stockholmskontakten är, enligt Säpo, 30-åringen.