Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vissa boende i Tensta, som TT pratar med, känner sig otrygga i sin stadsdel. Men de har inte hotats med utegångsförbud av kriminella, som polisen hävdat i en intervju.
Vissa boende i Tensta, som TT pratar med, känner sig otrygga i sin stadsdel. Men de har inte hotats med utegångsförbud av kriminella, som polisen hävdat i en intervju. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tenstabor: Inte upplevt utegångsförbud

Kriminella gäng har i augusti i år hotat om utegångsförbud i Tensta, enligt polisen. Men flera Tenstabor har varken upplevt eller hört om något förbud. Däremot känner sig en del otrygga.
– Jag vill inte att mina barn växer upp här, säger en kvinna till TT.

Två äldre män strosar över det solindränkta torget i Tensta centrum. De är på väg till tunnelbanan och har inte tid att ställa upp på en intervju. När TT snabbt frågar om det påstådda utegångsförbudet, som ska ha sett i slutet av augusti, svarar en av dem nej.

Inte heller två andra män i medelåldern, som arbetar i Tensta, har hört talas om det.

Enligt polisen i Rinkeby var det ovanligt lite folk i Tensta centrum under eftermiddagen den 25 augusti. Samma dag fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud, rapporterar TV4 Nyheterna .

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby, till TV4.

"Blir rädd"

En kvinna kommer gående mot mataffären i Tensta centrum, i sällskap med sina barn. Kvinnan, som vill vara anonym, svarar också nej på frågan om hon känner till förbudet. Men hon känner sig otrygg i sin stadsdel, berättar hon.

– Jag låter inte mina barn leka ute på gården där jag bor. För där är det några som är ute och knarkar. Man blir rädd, berättar kvinnan för TT.

Två andra kvinnor står en bit bort med matkassar i händerna. Inte heller de vill ställa upp på intervju med namn och bild, men berättar att de har bott i Tensta i över 30 år.

– Jag har läst om det (utegångsförbudet), men vi har inte upplevt det här, säger en av kvinnorna.

Att gängkriminella skulle hota Tenstabor med utegångsförbud "är inte helt omöjligt", menar hon dock.

– Jag är aldrig ute sent på kvällarna men har aldrig upplevt eller råkat ut för något, säger en av kvinnorna och fortsätter:

– Men man hör och läser mycket om olika olyckor och tråkiga saker som händer. Jag brukar höra polisbilar och helikoptrar, mest på fredagar.

Kvinnan som står bredvid berättar:

– Sent på natten känner jag mig inte trygg. Men innan klockan åtta på kvällen är det okej.

Patrik Ungsäter, polisområdeschef i Stockholm Nord, bekräftar för TT att det under några dagar i augusti rådde en situation då kriminella förbjöd människor att gå ut.

– Sedan dess har vi inte sett att det har återkommit. Vi har satt in stora resurser, säger han.

Poliser är synliga ute gatorna, och polisen jobbar nu mer integrerat med socialtjänsten, berättar han.

– Vi satsar stort på ungdomar. Sedan det här hände har mellan sex och åtta ungdomar omhändertagits av socialtjänsten, antingen med tvång eller frivilligt.

Rinkeby har också fått sitt nya polishus i september, och det har också stor betydelse, enligt Patrik Ungsäter. Polisen finns på plats, och det har gjort att samverkan med andra delar av samhället underlättas, förklarar han.

– Polishuset har blivit en naturlig träffpunkt, säger Patrik Ungsäter.

Vill flytta

Kvinnorna utanför mataffären berättar vad de gillar med att bo i Tensta:

– Man känner folk, känner igen ansikten. Jag upplever det som att man hjälps åt här –om någon ramlar så kommer folk och hjälper till, säger en av dem.

Den andra kvinnan gillar också känslan av att känna igen både människor och platser utanför hemmet. Men den senaste tiden har hon känt sig otrygg, och oroad för barnens skull. Hon vill inte att de ska växa upp i Tensta, och har bestämt sig för att flytta.

– Jag gör det för mina barns skull, för deras trygghet. Det känns bra. Men Tensta kommer alltid att vara mitt hem, på något sätt.

Klara Stefansson/TT

Johanna Cederblad/TT

I Tensta hjälps man åt, säger en kvinna till TT. Hon trivs i stadsdelen, men känner sig otrygg på kvällarna.
I Tensta hjälps man åt, säger en kvinna till TT. Hon trivs i stadsdelen, men känner sig otrygg på kvällarna. Bild: Pontus Lundahl/TT