Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/31

Temadagar – här är 30 anledningar att fira under året

Nu för tiden är kanelbullens dag och våffeldagen nästintill lika uppmärksammade som Sveriges nationaldag. Men visste du att allt från chaufförer och popcorn till nål och tråd också har en egen dag?

En av de mest populära temadagarna i Sverige är våffeldagen. Men anledningen att vi äter våfflor den 25 mars, på jungfru Marie bebådelsedag, bygger egentligen på ett missförstånd.

Förut kallades nämligen jungfru Marie bebådelsedag för vårfrudagen. Många hörde dock fel och tyckte att vårfrudagen lät som våffeldagen, och plötsligt så började alla att äta våfflor just denna dag. 

LÄS OCKSÅ: 13 sätt att fira Star Wars-dagen

Många temadagar, som till exempel internationella kvinnodagen, internationella dagen för pressfrihet och världsmiljödagen, har FN initierat.

Men andra dagar, som kanelbullens och kladdkakans, är påhittade av företag, organisationer eller helt vanliga privatpersoner.

Det finns inga lagar och regler kring vilka temadagar som får finnas, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.

– Det är helt oreglerat. Det finns ingen officiell myndighet som bestämmer traditioner, har Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, tidigare berättat för TT.

LÄS OCKSÅ: Här firas nationella ninjadagen

Vilka dagar som sedan platsar i almanackorna bestäms av kalenderföretagen själva.

Gillar du att fira? Bläddra i bildspelet ovan för att se trettio av de märkligaste temadagarna vi har här i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.