Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Telia kan bryta mot EU-lag

Telias erbjudanden om fri surf för att lyssna på musik och för att använda sociala medier bryter mot lagen, meddelar Post- och telestyrelsen i ett beslutsförslag. Operatörens erbjudanden är inte tillåtna enligt en EU-förordning som säger att leverantörer ska behandla all trafik på internet lika. – Vi står fast vid erbjudandet och kommer diskutera med PTS vad det har för konsekvenser, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär.

För att inte bryta mot EU:s lagstiftning behöver Telia behandla all internettrafik likvärdigt, även när användarnas maxtak för surf har nåtts. Det meddelar Post- och telestyrelsen i ett nytt beslutsförslag under onsdagen. Telia har erbjudanden som ger kunderna fri surf trots att månadens datamängd är förbrukad, men bara på sociala medier eller på utvalda musiktjänster. Den typen av affärsmetoder strider mot EU:s regelverk som ska bevara ett öppet internet, menar PTS.

– Vi har granskat de här kampanjerna utifrån den lag som vi ska se till efterlevs. Bedömningen om de är negativa för konsumenterna eller inte är det lagstiftarna som gör, säger Emma Närvä, chef enheten för elektroniska kommunikationstjänster på PTS

Bryter redan mot lagen

Operatören Tre har också haft ett erbjudande om fri surf för musikstreaming. De har meddelat PTS att de kommer att förändra sitt erbjudande så att det inte bryter mot reglerna. Det har däremot inte Telia gjort.

– Nej och som vi ser det bryter de redan mot lagen. Men de har möjlighet att överklaga till domstol, säger Emma Närvä.

Telia har fram till den 4 januari på sig att kommentera PTS beslutsutkast. 

Telia: "Vi kommer fortsätta"

Telia tycker själva att Post- och telestyrelsen har tolkat lagstiftningen fel och tänker behålla de erbjudanden som myndigheten anser strida mot lagen.

– Vi tycker att PTS har tolkat det här alldeles för snävt och tittat på en liten teknisk del av regleringen. Vi står fast vid erbjudandet och kommer diskutera med PTS vad det har för konsekvenser, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär.

Ni tänker fortsätta med kampanjerna trots att de enligt PTS är olagliga?

– Vi kommer självklart följa alla lagar som gäller. Men nätneutralitetslagen är öppen för lite tolkning och det är det vi vill titta närmare på tillsammans med PTS.

Fler kan fällas i framtiden

Det nya beslutsförslaget är det första i sitt slag menar PTS. Och fler liknande beslut skulle kunna bli aktuella i framtiden. I det här fallet har myndigheten tittat på en del av lagstiftningen, men den innehåller flera områden som ännu inte har granskats.

– Alla internetleverantörer kommer behöva granskas, inte bara mobiloperatörer. Men vi har inte sett den här typen av affärsmetoder hos de fasta internetleverantörerna, säger Emma Närvä på PTS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.