Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Teleoperatörer drabbade av avbrott

Tekniska avbrott drabbade både Telias telefoni och Comhems bredbandstjänster under tisdagen, men de är sannolikt inte relaterade.

Telias 020- och 0771 nummer slogs helt ut vid åttatiden på tisdagsmorgon men runt 11 tiden var felen i stort avhjälpta.

– Vi prioriterade förstås de samhällsnyttiga tjänsterna, så de kom i gång en stund tidigare, berättar pressinformatören Marcus Haglund på Telia. Under tisdag eftermiddag pågick teknikernas felsökning, men vid fyratiden var problemet ännu inte lokaliserat.

– Felet håller på att klarsökas, men det handlar om två tekniska plattformar och vi misstänker starkt att den ena helt enkelt utsattes för en överbelastning, därför avbrottet. Teknikerna kontrollerar just nu om så var fallet. Vi hoppas att få besked om orsaken till störningen under kvällen eller senast i morgon bitti.

Under annandagen blev också 25 000 bredbandskunder hos Comhem utan internetanslutning. Alla tjänster slogs ut vid elvatiden på kvällen – internet, telefoni och tv. Vilket drabbade abonnenter i Göteborg med Gothnet och Framtidens bredband Itux.

– Felet berodde med alla säkerhet på ett mjukvarufel, berättar Comhems presschef Jessica Sjöberg.

– Alla operatörer tappade tjänsterna, men, tur i oturen, var det vid en tidpunkt med låg belastning. Vid ett-tiden på natten hade Ericsson åtgärdat felet, berättar Sjöberg.

– Tyvärr fick historien trist nog en andra akt för på tisdagmorgon blev det genast överbelastning med alla som ville komma in på sitt bredband. Stopp i röret! Vi fick slussa in kunderna stegvis under dagen. Det gick förstås bra, men det tog mycket längre tid än vad vi räknat med. Men vid lunch skulle majoriteten av kunderna vara anslutna. Nu skall det fungera!

De som fortfarande har problem råder Jessica Sjöberg att starta om sin router och hjälper inte det så hjälper Comhems kundtjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.