Antalet telefonbedrägerier har halverats sedan augusti i fjol, enligt siffror från polisens nationella bedrägericenter.
Antalet telefonbedrägerier har halverats sedan augusti i fjol, enligt siffror från polisens nationella bedrägericenter.

Telefonbedrägerier mot äldre halverade

Antalet fullbordade telefonbedrägerier har halverats sedan i augusti, visar polisens senaste mätning. Brottslingarnas vinster har därmed minskat med nästan 30 miljoner.

ANNONS
|

Så kallad "vishing" – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017. Vishing innebär att framför allt äldre rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank och vill ha tillgång till olika bankkoder, för att på så sätt kunna lura till sig stora mängder pengar.

- Man förmår brottsoffret att lämna från sig till exempel en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

ANNONS

Högst i augusti

Under augusti 2018 noterades det hittills högsta antalet fullbordade telefonbedrägerier – 258 anmälda brott för en total summa av 38 miljoner kronor. Det fick polisen att besluta om en så kallad nationell särskild händelse, för att kunna hantera den stora ökningen bedrägerier under sommaren 2018. Och nu tycks polisens insatser ha gett resultat, enligt en ny mätning.

- Om man jämför med sommaren 2018 har antalet fullbordade brott halverats, vilket naturligtvis är jättebra. Vi är inte i mål, men vi har kommit en bra bit på vägen, säger Lotta Mauritzson.

I januari i år registrerades 119 anmälda fall av telefonbedrägerier. Minskningen har sin förklaring i ett omfattande brottsförebyggande arbete för att stärka allmänhetens kunskap och förmåga att stå emot bedrägeriförsök.

- Vi har dels jobbat mycket med banker, men även med informationskampanjer där vi talar om att detta förekommer och vad man ska göra – eller snarare inte göra – om man får ett samtal. Vi har försökt att likna det med att lämna ifrån sig sina husnycklar – i och med att du lämnar ut dina koder har du gett ut nyckeln till dina pengar.

ANNONS

Äldre drabbas mest

Brottsvinsterna för januari månad uppgick till tio miljoner kronor, en minskning med nästan 30 miljoner sedan augusti.

Merparten av de som drabbas är äldre.

- 70 procent av brottsoffren är över 70 år. Många blir av med sitt livs besparingar, så det drabbar väldigt hårt. Många skäms över att man blivit utsatt, men det ska man absolut inte göra. Bedragarna är väldigt duktiga i det sociala spelet och vet vilka knappar de ska trycka på.

De som utför telefonbedrägerier har ofta koppling till annan grov kriminell verksamhet, enligt Lotta Mauritzson.

- Vi ser att samma personer förekommer i vapen- och narkotikabrott och att brottsvinsterna från vishing finansierar annan kriminell verksamhet. Det är inget man kommer på en lördagseftermiddag. Man förstår hur systemet fungerar och har en organisation kring sig.

Telefonbedrägerier är ett allvarligt brott. I en dom i januari dömdes tre personer till två år och sex månader respektive två år och elva månaders fängelse för vishing.

ANNONS
TT

Fakta: Så skyddar du dig

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående för att spärra ditt konto. Polisanmäl därefter alltid.

Det är inte alltid självklart att du kan få tillbaka pengar som försvunnit genom vishing. Olika banker har olika regler, och du kan anses skyldig för att du varit oaktsam med dina koder.

Källa: Polisen

ANNONS