Foto: TT
Foto: TT

#teknisktfel – kvinnor i teknikbranschen gör uppror

Nu sluter även kvinnor i teknikbranschen samman under hastaggen #teknisktfel. 1139 kvinnor har skrivit under ett upprop som har publicerats i DN och många delar med sig av sina upplevelser.

ANNONS
|

I spåren av kampanjen #metoo har kvinnor inom flera branscherslutit upp och gått ut med ett gemensamt uppror. Nu är det kvinnor i teknikbranschen som vittnar omsina erfarenheter under hastaggen #teknisktfel. I DN harupproretnu publicerats. Så här skriver en av de 1139 kvinnorna som medverkar:

”En förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök. De två förövarna förklarade att tjejer inte hörde hemma där. Min arbetsgivares företagshälsovård tyckte att jag skulle klä mig mindre utmanande. Jag hade varselkläder, skyddsskor och hjälm.”

En annan kvinna skriver:

”På min första chefstjänst fick jag höra saker som "flicka lilla, du förstår inte det här" och "lilla gumman". Då var jag ändå handplockad till tjänsten.”

ANNONS

Läs mer:Musikbranschens kvinnor ryter ifrån

Läs mer:Stor manifestation mot kvinnoförtryck

Sexistisk kultur

Liksom de andra upprorenvittnar kvinnorom en sexistisk kultur, sexuella trakasserier och andra former av kränkningar.

”Fick ett mejl via personalmejlen från en man jag aldrig pratat med som arbetar på en annan avdelning. Han skrev att han brukade fantisera om mig och beskrev ingående vad han skulle vilja göra med mig. Visade mejlet för både min närmaste chef och dennes chef. Det tystades ner och inget hände.”, skriver en av kvinnorna.

Tidigare har bland annatkvinnligajurister, politiker, skådespelerskor ochsångerskor gjort uppror under hashtaggarna #medvilkenrätt, #imaktenskorridorer, #tystnadtagning och #visjungerut.

Läs mer:Metoo: Minister manar män till kamp

Läs mer:#MeToo tar över världen

ANNONS