Tekniskt strul försenar tåg i hela landet

Ett tekniskt fel hos Trafikverket ställer till det i tågtrafiken på tisdagsmorgonen.

ANNONS
|

Störningarna i Trafikverkets datasystem har pågått sedan klockan fem på tisdagsmorgonen, uppger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är stora störningar i många av de systemen som vår trafikledning och järnvägsföretagen använder sig av. Vår it-avdelning jobbar för fulla muggar för att lösa det.

Det leder till försenade tågavgångar och svårigheter för resenärerna.

– Alla skyltarna är utslagna på stationerna så att man inte kan få korrekt information, säger Thomas Johansson.

SJ påverkas inte: ”har nödrutiner”

SJ:s tågavgångar ska dock inte påverkas av Trafikverkets tekniska fel, enligt deras presstalesperson Leila Fogelholm.

– Vi har nödrutiner som vi tar till för att komma förbi Trafikverkets system, säger hon.

ANNONS

Inte heller Västtrafik rapporterar några tågförseningar relaterade till Trafikverkets problem.

– Det kan ju vara så att resenärerna påverkas på grund av att det kan vara problem med skyltningen, säger Mikael på Västtrafiks störningsjour.

Tåg från Göteborg till Skåne påverkas

Skånetrafikens tågavgångar påverkas däremot i hela regionen, vilket innefattar Öresundstågen som går mellan Göteborg och Malmö.

– Ja, eftersom det påverkar nationellt så kan det även påverka den sträckan, säger Dennis Lapovski, presstalesperson på Skånetrafiken.

Han kan inte säga hur exakt hur många tågavgångar som påverkas. Enligt Skånetrafikens hemsida är ett tåg från Göteborg till Malmö C med avgångstid 08.35 i dag inställt och tåget som avgick 06.40 från Göteborg är försenat.

Störningarna har även orsakat förseningar i Hallandstrafiken, enligt kommunikationschef Yasmine Möllerström Henstam.

– Dock verkar det ändå vara löst nu men de första tågen drogs med 20 minuters förseningar, säger hon.

Det gällde både Öresundstågen och Krösatågen.

– Och det har inte varit rätt skyltat så man har ju fått hålla extra utkik vart tågen kommer in någonstans, säger Yasmine Möllerström Henstam.

”Börjar reda upp sig”

Strax innan klockan 09 på tisdagsmorgonen meddelade Trafikverkets presskontakt att trafikinformationen åter fungerar.

– Det börjar reda upp sig mer och mer men vi har fortfarande problem. Nu fungerar åtminstone trafikinformationen så resenärerna får information om deras tåg blivit inställt eller försenat och det är väldigt bra, säger Thomas Johansson.

ANNONS

Trafikverket måste nu dirigera tågtrafiken manuellt istället för att förlita sig på it-system, något som enligt Johansson tar tid. Däremot finns ingen prognos för hur länge problemet väntas kvarstå.

– Jag tror att man har börjat lokalisera problemet, men vi har ingen riktigt prognos. Under mina år på Trafikverket har jag varit med om att liknande fel uppstår men att såhär mycket står still är inte helt vanligt, säger han.

ANNONS