Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensivvårdsregistret publicerade en rättelse under torsdagen.  Bild: Håkan Johansson
Intensivvårdsregistret publicerade en rättelse under torsdagen. Bild: Håkan Johansson

Tekniskt fel gav felaktig dödlighetsstatistik

Svenska intensivvårdsregistret hade felaktig statistik publicerad om dödligheten i covid-19. Siffrorna visade att dödligheten under framförallt maj månad var mycket lägre än den faktiskt var.
– Våra kvalitetsrutiner har brustit i just den rapporten och vi är naturligtvis otroligt ledsna över detta, säger Göran Karlström, arbetsledare för Svenska intensivvårdsregistret.

Under torsdagen publicerade GP en artikel om hur dödligheten på iva i Västra Götalandsregionen kraftigt minskat från mars till maj.

Det visade sig att siffrorna, som var tagna från Svenska intensivvårdsregistret, var felaktiga. Under torsdagskvällen publicerade Svenska intensivvårdsregistret (Sir) en rättelse av sin egna statistik.

Problemet var att man inte hade tagit hänsyn till alla variabler och att statistiken skilde sig beroende på hur man tittade på siffrorna.

– Det var ett tekniskt fel i de urvalskriterier vi använde för att begära uttag från befolkningsdatabasen, säger Göran Karlström.

Hur kunde det bli så?

– Det finns inget mer att säga än att våra kvalitetsrutiner har brustit i kvalitetssäkringen utav just den rapporten, säger Göran Karlström.

LÄS MER: Därför är coronadödligheten ojämnt fördelad över landet

Knapp minskning av dödligheten i Västra Götaland

Den nya, korrekta statistiken från Svenska intensivvårdsregistret visar att dödligheten i Västra Götalandsregionen har sjunkit mellan mars och maj månad, om än knappt.

Göran Karlström tror inte att man kan slå fast att det faktiskt skett en minskning i Västra Götalandsregionen.

– När det gäller dödlighet behöver man ganska stora tal för att kunna göra sådana jämförelser. Det är osannolikt att en så liten skillnad faller inom den statistiska felmarginalen, säger han.

Däremot är det tydligt att dödligheten i riket har sjunkit mellan mars och maj. Statistiken gör gällande att dödligheten i riket låg på 34 procent i mars och 18 procent i maj.

I Västra Götalandsregionen låg dödligheten på 22 procent i mars och 20 procent i maj.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Kommunen skickar ut coronainfo – efter fyra månaders pandemi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.