Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Fredrik Sandberg/Lise Åserud/TT.

Teknikbolag kan ha fått tillgång till känslig information

Enligt SVT har regeringskansliet gett teknikbolagen Eltel och Cygate tillgång till datahallar och servrar med information som rör rikets säkerhet.

Bland den information som de två teknikbolagen fått tillgång till finns uppgifter om myndighetens telekommunikation. Då bolagen saknar säkerhetsskyddsavtal innebär det att regeringskansliet inte har följt lagar kring rikets säkerhet.

"Värre än skandalen kring Transportstyrelsen"

– Det här är värre än skandalen kring Transportstyrelsen. Det är en pågående situation med säkerhetsluckor som dessutom rör den högsta riksledningen, säger Daniel Stattin, professor i juridik vid Uppsala universitet till SVT.

Bolagen Eltel och Cygate har under flera års tid fungerat som underleverantör åt Telia, som är regeringskansliets huvudleverantör av telefoni- och bredbandstjänster.

Ser inga problem med upplägget

Regeringskansliet säger dock att man inte ser några problem med upplägget, och Ari Stenman, säkerhetschef på regeringskansliet säger till SVT att han känner sig trygg med det säkerhetsavtal man har och att de personer som rört sig i regeringskansliets lokaler och utfört arbete för teknikbolagen inte haft tillgång till uppgifter som rör rikets säkerhet. Detta tack vare de skyddsåtgärder som myndigheten vidtagit.

Telia kommenterar inte händelsen

Cygate hänvisar alla frågor till Telia, vars presschef, Irene Krohn, säger till SVT att denna typ av frågor aldrig kommenteras. Eltels Sverigechef, Thorbjörn Sagner säger till kanalen att han inte kan kommentera den enskilda händelsen.

Cygate har sedan tidigare varit inblandade i händelser som rört dataintrång, och Eltels före detta vd har anmälts för bokföringsbrott och svindleri. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.