Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tegnell vill se fler tester av vårdpersonal

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att betydligt fler i Sverige ska testas för det nya coronaviruset, med ett särskilt fokus på vårdpersonal.
Han får medhåll av Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
– Det kommer vara nödvändigt framöver, säger han.

Framför allt bör man öka testningen avseende vårdpersonal, och särskilt vårdpersonal som jobbar med äldre, säger Tegnell.

– Där ser det ut som om man inte har kapacitet att göra det så mycket som man borde göra. Där skulle man behöva en ökad kapacitet, säger han till SR Ekot.

Exakt hur mycket det kan behöva öka med är svårt att veta, säger Tegnell.

Omkring 25 000 testade

– Jag har pratat om ett par tre gånger mer än vad vi gör idag. Men det är en gissning.

Förra veckan testades 10 000 personer, och totalt har drygt 24 500 personer testats i Sverige. Hur ökningen ska gå till är oklart.

– Vi vet att det finns ett antal stora laboratorier som vill hjälpa till men det är bara en liten länk i kedjan. Under veckan kommer vi att arrangera ett möte för laboratorier och regionerna, vilka är de som måste hålla i testningen, för att se vilka lösningar man kan hitta, säger Tegnell till Ekot.

Vill se fler tester i Västra Götaland

Även på Smittskydd Västra Götaland vill man se en utökad provtagning.

– Vi emotser en kraftigt ökad testning framöver. Det kommer vara nödvändigt framöver för att kunna hitta vägar, både för att förstå omfattningen och för att se vilka åtgärder vi ska vidta, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, till GP.

Han fortsätter:

– Om vi kunde testa alla som hade luftvägssymptom hade vi haft kraftigt många fler fall än nu. Hur många fler är svårt att säga. Men många av de man hittar är ju personer som redan är ganska rejält sjuka, och viss sjukvårdspersonal.

Drygt 4 000 personer har bekräftats smittade med coronaviruset, och 146 personer har avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

341 personer som har insjuknat i covid-19 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning i Sverige, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.