Tegnell tror inte minskad testning lett till att färre coronafall upptäcks

Antalet covid-19-fall har den senaste tiden minskat i Sverige. Samtidigt har testningen mot covid-19 nästintill halverats på fyra veckor. Anders Tegnell tror dock inte att det är därför som läget statistiskt sett ser ljusare ut.
– Det är färre personer med symptom helt enkelt, säger han.

ANNONS
|

Under ett par månaders tid ökade antalet covid-19-fall i Sverige, även om de höll sig på relativt låga nivåer. Trenden bröts och när Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens på torsdagen kommenterade nuläget beskrev han det så här:

– Det är en nedgång som dock verkar plana ut något. Vi ligger nu på en platå.

LÄS MER:Här släpps göteborgarna fria igen – nästan utan restriktioner

Många sjuka vid jobb- och skolstart

Parallellt med nedgången av fallen har även testningen mot covid-19 i landet minskat. Den andra veckan i september, vecka 36, utfördes drygt 262 000 tester i Sverige vilket var den klart högsta nivån på flera månader. Förra veckan utfördes omkring 143 000 tester i landet.

ANNONS

Det har med andra ord nästintill blivit en halvering av testningen på bara fyra veckor, vilket potentiellt skulle kunna göra att färre smittade upptäcks.

– Vi tror väl inte att den minskade testningen har betydelse för hur många fall vi hittar, utan det är snarare en normal utveckling under hösten, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– När alla kommer tillbaka till arbetsplatser och skolor får man under en period ganska många olika typer av övre luftvägsinfektioner. Sedan börjar det lugna sig och det är väl det vi ser nu, att det är färre personer med symptom helt enkelt.

LÄS MER:Anders Tegnell tror på livet utan restriktioner – men ser riskmiljöer

Såväl i Sverige som i Västra Götaland, där testningen minskat på ett liknande sätt, ligger andelen positiva provsvar för covid-19 på en relativt jämn nivå kring tre procent.

Tredje dos för 65+ dröjer

Det möjliga orosmolnet är smittspridningen inom äldreomsorgen, som de nationella myndigheterna kan konstatera fortsätter.

Medan man nyligen beslutat att alla inom äldreomsorgen, samt personer över 80 år, ska erbjudas en tredje vaccindos har det därför diskuterats om ännu fler borde få dos tre. Ett sådant besked dröjer dock, enligt Anders Tegnell, då det enligt bestämmelserna ska gå minst sex månader mellan dos två och tre.

– Nästan alla i den stora gruppen över 65 år, som det nu pratas om, fick sin andra dos under försommaren. Det är alltså inte över huvud taget aktuellt med en tredje dos förrän tidigast framåt jul. Så det är inget beslut som behöver fattas i närtid.

ANNONS

LÄS MER:Modernas vaccin pausas för unga personer

LÄS MER:Nu vänder det i hemtjänsten – allt fler vaccinerar sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS