Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tegnell självkritisk till svenska strategin

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell borde Sverige ha satt in hårdare åtgärder mot smittspridningen av covid-19.
– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger han till Ekot.

ANNONS
|

Det är i en intervju med Ekot som statsepidemiolog Anders Tegnell menar på att Sverige sannolikt skulle ha tagit till hårdare åtgärder om Folkhälsomyndigheten haft samma kunskapsläge som i dag.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Anders Tegnell till Ekot.

Han utvecklar sitt resonemang för Ekot:

– Ja, jag tror att det finns förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige, helt klart. Och det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

ANNONS

Anders Tegnell är dock fortfarande osäker på vilka åtgärder Sverige borde ha infört.

– Egentligen har alla länder slängt in allt med en gång. Sverige är ett av de få länder som jobbat upp ett stopp mer och mer. Alla andra länder började med jättemycket på en gång, och problemet med det är att man egentligen inte vet vad av alla åtgärder man vidtagit som har bäst effekt. Möjligen får vi veta det nu när man börjar plocka bort åtgärder, en i taget, och då kanske vi får någon slags lärdom om vad ytterligare, förutom det vi gjorde, skulle man kunna göra utan att köra den totala nedstängningen.

Sammantaget har Sverige över 4 000 personer bekräftade dödsfall i covid-19. Även om smittspridningen är på en lägre nivå så dör fortfarande drygt 50 personer om dagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS