Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Tegnell under torsdagens pressträff.
Anders Tegnell under torsdagens pressträff. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tegnell: "Sakta men säkert åt fel håll"

Den dystra virusutvecklingen i världen fortsätter med en kraftigt ökad smittspridning i flera länder. Även i Sverige syns en oroväckande trend.
– Vi går sakta men säkert åt fel håll, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens coronapressträff.

Omkring 32 miljoner fall av covid-19 har konstaterats globalt och antalet dödsfall överstiger 972 000, enligt WHO:s senaste statistik.

Storbritannien, Danmark, Spanien och Frankrike är europeiska exempel på länder där smittspridningen stiger kraftigt.

– Vi ser ut att gå mot en ny rekordvecka tyvärr. Kurvan som började förra veckan fortsätter även den här veckan globalt. Det är ganska många länder som har en dramatisk ökning på sistone, säger Anders Tegnell.

Även i Sydamerika och i Sydostasien finns flera länder med en utveckling som går åt fel håll.

Normalläge

På de allra flesta ställen i Sverige är smittonivån däremot ganska stabil, även om det ser olika ut i olika delar av landet. Bland annat Västerbotten har sett en kraftig ökning de senaste dagarna.

– I Sverige har vi en svag uppgång under de senaste veckorna. Inte alls lika dramatisk som i andra länder i Europa, men den går sakta men säkert åt fel håll, säger Anders Tegnell.

En av anledningarna bakom den senaste tidens utveckling härleder Folkhälsomyndigheten till att allt fler nu är tillbaka på arbetet i stället för att jobba hemifrån.

– Det är en av de stora skillnaderna mot tidigare, säger Tegnell.

I hela landet har nu 5 878 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 90 289 personer bekräftats smittade av covid-19.

En majoritet av regionerna befinner sig i normalläge och antalet coronapatienter inom intensivvården är lågt, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen. Hon beskriver läget som stabilt inom vård och omsorg.

Försiktighet

Att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör den 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, säger hon.

– Det skapar förväntningar men också en hel del oro bland de som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från den 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger hon.

Men trots en viss ökning av antalet fall runt om i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförbudet.

– Det är inte längre rimligt att ha ett allmänt nationellt besöksförbud. Men det betyder fortfarande att man behöver vara försiktig även om smittosituationen ser väldigt mycket bättre ut nu än i våras, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Robin Salomonsson/TT

Kristin Groth/TT