Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell vid måndagens presskonferens.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell vid måndagens presskonferens. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tegnell om vårdläget: Ser mer positivt ut

Coronaviruset kommer att slå hårt mot intensivvården i Sverige. Men regionerna och vården bedöms kunna rusta upp i tid för att hantera det ökande antalet sjuka.
– Jag tror de flesta tycker att det ser mer positivt ut nu än för några veckor sedan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

ANNONS
|

Drygt hundra personer i Sverige får, eller har fått, intensivvård. Under måndagen presenterade Folkhälsomyndigheten tillsammans med regionerna en bedömning över hur många intensivvårdplatser och slutenvårdsplatsen som kommer att krävas när epidemin i Sverige når sin topp. Flest platser behövs, inte oväntat, i storstadsregionerna.

– Det kommer att bli en hög belastning framför allt på intensivvården. Vården har inte de resurserna i dag men det verkar som att de kan få det om de får tid och resurser, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker ändå det ser positivt ut. Jag tror de flesta tycker att det ser mer positivt ut nu än för några veckor sedan, säger han.

ANNONS

Intensivvårdplatser saknas

Västra Götaland och Skåne bedöms behöva knappt 200 platser vardera vid utbrottets topp och behovet i Stockholm ligger på drygt 250.

Det är långt ifrån hur det ser ut i dagsläget där exempelvis Stockholm har runt 90 intensivvårdsplatser, men rustar för en fördubbling.

Socialstyrelsen anser dock att Sverige kommer att klara av situationen genom att bland annat omfördela resurser när det behövs.

– Vi jobbar intensivt och ställer om vården och utökar resurserna. Vi ska använda Sveriges resurser på bästa sätt. Här behöver vi jobba tillsammans och jag tror det kommer räcka, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Nedgång i sommar?

När toppen nås är fortfarande oklart. Inte ens Stockholm, som har störst smittspridning, befinner sig i dagsläget där kurvan börjar gå brant uppåt, något som glädjer Anders Tegnell. Sommaren tros få en dämpande effekt och kan få stor betydelse för när virusutbrottet når sin kulmen och hur hög toppen blir.

– Eventuellt kan Sverige få en halverad topp innan sommaren och en topp till på hösten. Men det är svårt att bedöma, säger han.

– Vi håller tummarna för att vi kan fortsätta så här och då kanske vi slipper den här höga toppen, säger Tegnell.

21-åring i intensivvård

Hittills är den yngsta som smittats av coronaviruset och som fått intensivvård i Sverige 21 år gammal, enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR).

ANNONS

Av de patienter som får eller har fått intensivvård tillhör en knapp tredjedel, runt 29 procent, inte någon riskgrupp, det vill säga är över 65 år, eller har någon underliggande sjukdom som diabetes eller en kronisk hjärt-lungsjukdom.

En anledning till att relativt många unga intensivvårdas i Sverige är, enligt Folkhälsomyndigheten, att de flesta av de som smittats har fått viruset efter att ha rest utomlands.

– Vi har få fall i gruppen vi är oroliga för, de över 70, säger Anders Tegnell.

Den äldsta som fått intensivvård är 86 år gammal och medelåldern ligger på drygt 63 år.

Anna Hansson/TT

För att möta efterfrågan på vård har ett stort tält satts upp utanför entrén till Nya Karolinska i Solna.
För att möta efterfrågan på vård har ett stort tält satts upp utanför entrén till Nya Karolinska i Solna. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS