Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tegnell om påsken: ”Skapa inte nya smittkedjor”

Efter att smittspridningen av coronaviruset ökar föreslår Folkhälsomyndigheten att man undviker stora påskfiranden även i år – något som också gäller de som har fått en eller två doser vaccin.
– Vi menar fortfarande att det är väldigt viktigt att hålla sig till den lilla kretsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det blir ingen vanlig påsk i år heller. Så kan man sammanfatta budskapet från såväl Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff påpekade statsepidemiolog Anders Tegnell att de märker av en rejäl ökning av smittspridningen jämfört med förra veckan.

– Vi ser det i stort sett alla regioner. Med några undantag är det mer eller mindre en uppåtgående trend.

Inför påsken uppmanar han därför till att minska de sociala kontakterna så mycket som möjligt.

– Vi ska inte träffa personer vi annars inte träffar och inte skapa nya smittkedjor under perioden.

Råden gäller även vaccinerade

Även personer som har fått en första dos, eller båda doserna, vaccin ska följa råden, säger Tegnell.

– Vi menar fortfarande att det är viktigt att man håller sig till den lilla kretsen, om det är familjen eller vilken krets är inte det viktiga, utan det är att det är den här bubblan.

Han berättar att det beror på att man ännu inte vet hur effektiva vaccinen är när det handlar om att begränsa smittspridningen.

– De är väldigt bra på att skydda mot allvarlig sjukdom, men hur bra de skyddar mot smittspridning vet vi inte än. Där väntar vi på bättre data. Då tycker vi i det här läget, för att vara konsekventa i samhället, att det är bättre att vi ligger kvar med samma typ av information, rekommendation och instruktioner till alla oberoende av vaccinationsstatus just nu. Det kan tänkas ändra sig på sikt, men där är vi inte riktigt nu.

Han vill inte heller ge klartecken till barn att knacka dörr i påsk, trots att de inte, enligt myndigheten, bidrar till smittspridningen lika mycket som vuxna.

– Så ska man inte tänka. Vi pratade om det redan förra året – visst är risken mindre, men den finns där. Därför bör man fira även den här påsken på ett smittsäkert sätt. Att gå runt och träffa andra på det sättet är inte lämpligt den här påsken. Man får leka påskkärring i sin egen familj i år.

LÄS MER: 200 personer har testat positivt för corona – efter två vaccindoser

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.