Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tegnell om forskarkritiken: Felaktig

Folkhälsomyndigheten har misslyckats med att stoppa coronaviruset, skriver 22 forskare i en debattartikel. Statsepidemiolog Anders Tegnell slår ifrån sig kritiken.
– Det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr, säger han.

ANNONS

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver 22 forskare att Folkhälsomyndigheten har misslyckats med att begränsa epidemin. "Tjänstemän utan talang", kallar skribenterna myndighetens anställda – och efterlyser ett ingripande från politikerna.

"Om det funnits en genomarbetad, väl fungerande strategi för det svenska smittskyddsarbetet med covid-19 skulle knappast Sverige i dag ha lika stora dödstal som Italien, och tio gånger högre än Finlands", står det i artikeln.

"Vill förneka"

På tisdagens presskonferens svarade Anders Tegnell på kritiken.

– Jag vill absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi, det har vi visst. Dessutom är de dödstal de citerar felaktiga, de stämmer inte med de svenska dödstalen. Och de stämmer ännu mindre om man går på dödsdatum, säger Tegnell och fortsätter:

ANNONS

– I Italien så registreras numera bara dödsfall på sjukhus. Så det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln tyvärr.

Forskarna skriver även i debattartikeln att det pågår tusentals vetenskapliga studier över olika behandlingsmetoder vid covid-19. De menar därför att det är viktigt att införa hårdare restriktioner i samhället – "skjuta problemet framför sig så långt det går" – för att få tid att utveckla dessa metoder.

På presskonferensen svarar Anders Tegnell att han inte förstår vilka förberedelser artikelförfattarna syftar på.

– Vår sjukvård har hela tiden kunnat ligga ett steg före. Det har aldrig varit någon kris. Det har varit jobbigt, men de har hela tiden kunnat ställa om så att vi har haft disponibla platser. Äldrevårdsproblemet är ett långt tillbakagående problem som jag inte tror att vi hade löst på några veckor, säger han.

Manar till försiktighet

Han nämner Belgien som ett exempel på ett land som har vidtagit väldigt hårda åtgärder. Där har man en utveckling som är väsentligt mycket sämre än i Sverige, enligt statsepidemiologen.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att göra bedömningar om hur väl olika länder har lyckats i det här läget när vi befinner oss mitt i det, och uppenbarligen befinner oss på väldigt olika ställen i utvecklingen, säger han.

ANNONS

En reporter frågar hur Anders Tegnell ställer sig till att bli kallad "tjänsteman utan talang".

– Jag vill inte recensera varken mig själv eller mina kollegor, det får andra göra, svarar han.

Alice Nordevik/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS