Tegnell om coronaläget: ”Inte ens nått en peak i den här pandemin”

Det nya coronaviruset fortsätter att slå hårt. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att läget i pandemin kommer fortsätta att förvärras.
– Visst ska man ha ett öga framåt och inse att det här nog inte är över med den här vågen heller, säger han.

ANNONS
|

Coronapandemins andra våg har drabbat flera länder hårt. I Sverige ökar trycket på vården, och bland annat Skaraborgs sjukhus vårdar nu fler covid-19-patienter än i våras.

Med en utökad provtagningskapacitet hittas också fler fall av covid-19 i Sverige. För andra veckan i rad hittades förra veckan drygt 30 000 fall i landet, men ökningen var inte lika stor som de senaste veckorna.

– Nästan alla regioner är hårt drabbade just nu. Även om det möjligen ser ut som att ökningen håller på att avstanna något behöver vi nog vara försiktiga med att dra för mycket växlar på det, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens presskonferens.

ANNONS

LÄS MER:Smittspridningen av corona fortsätter öka i Västra Götaland

Kan bero på lokala råden

Västra Götaland är ett av flera län där antalet fall inte ökar lika snabbt som för några veckor sedan.

– Det kan vara en effekt av de lokala allmänna råden som vi nu infört i nästan alla delar av landet. Men det är fortfarande viktigt att komma ihåg att vi har en omfattande spridning, och det är väldigt viktigt att vi tar hänsyn till det allihop.

Läget är svårt även på andra håll i världen, konstaterar Anders Tegnell.

– Vi har fortfarande nog inte ens nått en peak i den här pandemin, utan den kommer med hög sannolikhet att fortsätta utvecklas mer och mer över världens länder.

LÄS MER:Halvfullt på p-platserna efter senaste coronarestriktionerna

Tredje våg kan svepa in

Samtidigt som den nuvarande uppgången i Sverige beskrivs som en andra smittovåg har det bland annat kommit rapporter från Sydkorea om en befarad tredje våg. Folkhälsomyndigheten håller löpande koll på utvecklingen, menar Anders Tegnell.

– Vi följer fortsatt läget och får väl se hur det utvecklas. Om det kommer bli en tredje våg, och när den kommer, tycker jag är väldigt svårt att bedöma nu. Vi befinner oss i vad som möjligen är peaken på andra vågen men det är inte ens säkert att det är peaken på andra vågen.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi ser fortfarande en uppgång i många av Europas länder. Visst ska man ha ett öga framåt och inse att det här nog inte är över med den här vågen heller.

LÄS MER:Dennis Johansson, 28, dog med corona

LÄS MER:Mardrömskurvan – har fler patienter än i våras

LÄS MER:Ivo:s kritik: Brister i vården av äldre under pandemin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS