Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tegnell: Fortsätt jobba hemifrån

Folkhälsomyndigheten råder de som har möjlighet att jobba hemifrån att fortsätta så även i höst. Även om antalet smittade och intensivvårdade sjunker är läget inför hösten oklart.
– Det är fortfarande en väldigt stor risk att det kan flamma upp utbrott lite varstans, säger Anders Tegnell.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man rekommenderar att så många som möjligt fortsätter att arbeta hemifrån även under hösten. Rekommendationen gäller i nuläget till årsskiftet.

LÄS MER: Här är det mest trängsel på Göteborgs bussar och spårvagnar

Myndigheten ser en risk för större smittspridning om våra kontakter återigen ökar, exempelvis när anställda kommer tillbaka efter semester.

– Situationen i Sverige har snabbt förbättrats, alla variabler vi mäter går åt rätt håll. De sjunker väldigt snabbt, egentligen snabbare än någon av oss hade vågat hoppas på, sa Anders Tegnell under en presskonferens på torsdagen.

Stor risk för fortsatt smittspridning

Han betonar att det trots positiva siffror finns en stor risk att smittspridningen tar fart igen. Nyligen tog Folkhälsomyndigheten fram tre scenarier för hur covid-19-pandemin kan se ut i Sverige framåt.

LÄS MER: Ökad trängsel av semestrar på västkusten: "Liknande nivå som förra året”

– Det troliga är att vi kommer att ha en fortsatt spridning under hösten, säger Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Att man råder de som kan att fortsätta arbeta hemifrån har delvis att göra med kollektivtrafiken och den trängsel som tidvis uppstår på bussar och spårvagnar. Att gymnasie- och högskolor öppnar för undervisning på plats i höst påverkar också trycket på kollektivtrafiken.

LÄS MER: Därför kan du bli hindrad att åka kollektivtrafik

– Om man kan jobba hemma innebär det att de som verkligen måste åka till jobbet kan göra det med betydligt mindre trängsel än annars. Det är viktigt att man tänker på hur man tar sig till jobbet. Det finns ett individuellt ansvar i detta, säger Anders Tegnell.

Nya råd nästa vecka

Enligt Tegnell har Folkhälsomyndigheten fört långa diskussioner med olika aktörer inom kollektivtrafiken.

– Nu tar branschorganisationen själv fram ett ganska detaljerat dokument. Bland annat pekar man på att det är rimligt att tänka sig halvfulla bussar, tåg och tunnelbanor som en bra inriktning, säger Anders Tegnell.

LÄS MER: Professorer lyfter fram munskydd som viktigt vapen mot smittan

Branschens egna råd kommer att offentliggöras under början av nästa vecka och Folkhälsomyndigheten kommer även att förtydliga sina allmänna råd specifikt till kollektivtrafik.

– Med de här förutsättningarna kommer det att vara möjligt att åka kollektivtrafik och fortsätta hålla avstånd, säger Anders Tegnell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.