Tegnell övertygad: Astras vaccin mot corona är säkert

Sverige kommer inte stoppa vaccinationerna medan man utreder ett eventuellt samband med blodproppar. Det sade Läkemedelsverkets Veronica Arthurson under myndigheternas pressträff på torsdagen. I Sverige har det kommit in fler rapporter om blodproppar kopplat till Pfizers vaccin än för Astra Zenecas.

ANNONS
|

Danmark pausar vaccinationer med Astra Zenecas vaccin efter att ett antal personer fått blodproppar efter vaccination och de vill utreda om det finns ett samband.

Tidigare har det kommit liknande rapporter i fem andra europeiska länder, som också pausat Astra Zenecas vaccin medan utredning görs. Under torsdagseftermiddagen anslöt sig även Norge till de länder som pausar Astra Zenecas vaccin.

– I Europa har 22 fall av någon typ av blodpropp rapporteras bland de som fått Astra Zenecas vaccin. EMA (den europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer att, i samverkan med de nationella myndigheterna, genomföra en mycket noggrann utredning av händelserna, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

ANNONS

LÄS MER:Ett år med corona – Anders Tegnell blickar hellre framåt än bakåt

Sverige stoppar inte vaccinationer

Sverige kommer dock inte att stoppa vaccinationerna i väntan på utredningsresultatet.

– Utifrån det man hittills sett så talar ingenting för att vaccinet skulle orsaka den här typen av blodproppar. I nuläget bedömer vi att nytta-risk-balansen är fortsatt klart positivt och vi ser inget skäl att dra in vaccinet, säger Veronica Arthurson.

Hon säger också att den uppfattningen delas av EMA.

LÄS MER:Kaosartat när 70-plussare fick boka vaccination

Det har kommit in liknande rapporter om blodproppar i Sverige.

– Läkemedelsverket har fått in två rapporter om misstänkta tromboemboliska händelser för personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Jag kan också nämna att vi har fått in ett tiotal sådana rapporter för Pfizer-Biontechs vaccin, säger Veronica Arthurson.

På en fråga till Anders Tegnell om hur mycket Astra-stoppet i sju länder nu kommer att påverka viljan att vaccinera sig med Astras vaccin i Sverige svarade han så här:

– Så länge vi kan gå fram med tydlig information och en tydlig argumentation om varför vi tycker att man kan fortsätta vaccinera med det här vaccinet så hoppas vi verkligen att man lyssnar på det och förstår att det här är en väldigt seriös bedömning som gjorts i botten med en noggrann genomgång av de data som finns och i konsultation med andra länder. Vi är väldigt försiktiga.

ANNONS

LÄS MER:Från kärnfrisk till långtidssjuk – corona slog hårt mot Annika

Anders Tegnell trycker samtidigt på att det är tre väldigt bra och säkra vaccin vi har. Och om man tackar nej till att bli vaccinerad med Astras vaccin så anser han att man utsätter sig för väldigt stora risker.

Att olika länder gör olika bedömningar tycker Veronica Arthurson inte är något problem.

– Jag tycker att vi kan stå trygga i vår nationella rekommendation, säger Veronica Arthurson.

Ett år av pandemin – antalet inlagda på iva ökar igen

Statsepidemiolog Anders Tegnell inledde torsdagens pressträff med att dra läget för smittspridning.

– Vi ligger fortfarande på en alldeles för hög nivå för att det ska vara hållbart i längden. Vi måste få ner smittspridningen, säger han.

Antal fall på äldreboenden går dock ner, liksom dödstalen, något som Tegnell tillskriver vaccinationerna.

– Vi har nu gått förbi en miljon givna doser. Även om vi skulle önska att det kommit mer vaccin, så används de doser som kommit i snabb takt.

LÄS MER:Iva-läkaren om pandemiåret: Corona skrämmer oss alla

Däremot ser det något mörkare ut på iva-fronten, där antalet inlagda ökar igen.

– Vi ser nu att smittökningen börjar få genomslag på antalet som behöver iva-vård, säger Anders Tegnell, och uppmanar alla att hålla sig till de numera klassiska råden, med tillägget att vaccinera sig så fort man möjlighet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS