Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

33 personer har smittats av resistenta tarmbakterier vid Nyköpings lasarett. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tarmbakterie på sjukhus – 400 testas

33 personer har smittats av en resistent tarmbakterie på Nyköpings lasarett. Antalet drabbade har nästan trefaldigats på en vecka.

Sörmlands landsting arbetar för att spåra smittan och kallar 400 personer till provtagning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För två veckor sedan, när utbrottet upptäcktes, hade fyra personer smittats. Efter den senaste helgen var det 19 och på en vecka har antalet nästan trefaldigats, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Samtliga smittade är patienter som har varit inlagda på sjukhuset.

- VRE är en väldigt otrevlig och potentiellt ganska farlig bakterie om man får in den i sjukvården på fel ställen. Det ser vi några gånger om året nu för tiden, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Bakterien drabbar ofta personer som redan är illa däran och som är extra känsliga för infektionen.

- De kan bli sjuka och till och med dö av den, så det är viktigt att gå in med motåtgärder så snabbt som möjligt. Det får man alltid när man väl har upptäckt det, men det kan vara segt och långvarigt.

VRE är en naturlig tarmbakterie som utvecklat resistens mot antibiotikapreparatet vankomycin. Det sprids inte sällan i sjukhusmiljöer, ofta genom kontaktytor som lysknappar, handtag eller i badrum. Personer smittas när bakterien sedan kommer in i munnen.

Smittan kan yttra sig i sår- eller urinvägsinfektioner, men kan också leda till blodförgiftning eller infektion i hjärtklaffarna, som ibland bara kan behandlas med vankomycin.