Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tar plats i Bryssel

Kent Johansson från Skara blir ny EU-parlamentariker för Centern. Han flyttar till Bryssel redan nästa vecka, med ambitionen att slåss för västsvenska intressen.

När Lena Ek nu blir ny miljöminister kommer hennes plats i Europaparlamentet att tas över av en västsvensk.

Kent Johansson från Skara var partiets andranamn inför EU-valet 2009.

- Då tog jag sats för att komma in i EU-parlamentet som en av två ledamöter, vid sidan av Lena Ek. Men när vi bara fick ett mandat var jag inställd på att Lena skulle vara kvar där, hon är ju oerhört kunnig och respekterad, säger Kent Johansson.

Men på torsdagsmorgonen fick han ett hemligt förhandsbesked: statsministern skulle ha presskonferens och Lena Ek skulle vara med.

- Då förstod jag väl vartåt det lutade.

Kent Johansson har ett förflutet som regionråd i Västra Götaland och som regeringens särskilda samordnare under fordonskrisen. Han har också suttit i EU:s regionkommitté. Nu hoppas han kunna ägna sig åt frågor av betydelse för Västsverige och västsvenskt näringsliv även i Europaparlamentet.

- Västsverige är ju ett av de områden som är allra mest beroende av Europa, säger han.

I parlamentet har Lena Ek varit ordinarie i utskottet för industri, forskning och innovation samt ersättare i jordbruksutskottet. Det är två tunga utskott inom områden där parlamentet har medbestämmande, så Kent Johansson är glad att han åtminstone inledningsvis får ta över Lena Eks plats där. Men efter jul – halvvägs in i mandatperioden – gör parlamentsgrupperna en genomgång som kan betyda att Johansson får nya arbetsuppgifter.

Kent Johansson beskriver sig som EU-vän och röstade ja till euron 2003, trots att det inte var Centerns partilinje.

- Jag tror fortfarande att det på sikt är riktigt. Men jag säger väl som vår partiledare, det är ju inte aktuellt för oss att gå med nu.

Redan nästa vecka förväntas Kent Johansson ta plats i Bryssel och han funderar nu som bäst på hur han ska hinna lösa allt praktiskt.

- Men jag har inga politiska uppdrag på heltid längre och sedan jag slutade som regionråd har jag försökt komma i kapp med gallring och slyröjning av min skog, och det har jag lyckats med nu. Så det ska nog gå bra, säger Kent Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.