Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tapp för S i ny mätning

Stefan Löfvens uppgång i opinionen verkar bruten, enligt United Minds senaste mätning, och SD:s framgångar fortsätter. Men:

-Kom igen när det är 300 dagar kvar till valet, säger professor Henrik Ekengren Oscarsson.

Socialdemokraterna faller med 1,7 procentenheter i United Minds senaste opinionsmätning för Aftonbladet. Med den siffran tappar de mest av alla partier.

-När vi får prata om jobben, den viktigaste frågan i dag och i framtiden, så går vi upp, säger partisekreterare Carin Jämtin till tidningen.

Sverigedemokraterna fortsätter däremot att öka; de landar på 9,9 procent och placerar sig därmed som tredje största parti i mätningen.

I både Sifos och United Minds mätningar får SD ökat stöd. Sifos förändring är inte statistiskt säkerställd och United Minds ligger alltid ett par procentenheter högre för SD jämfört med andra institut. Professor Henrik Ekengren Oscarsson, som regelbundet gör en sammanställning av opinionsmätningarna, har inte med det institutet i sin sammanställning.

-Det handlar inte om någon undersökning som bygger på sannolikhetsurval, säger han till TT.

SD har dock även i Oscarssons sammanställning haft en stigande kurva i opinionen sedan mars. Men det har å andra sidan gått upp och ned flera gånger sedan valet, och det finns ännu inget som tyder på att det skulle röra sig om ett trendbrott.

-Prediktionsvärdet är extremt lågt när det gäller opinionsmätningar så här långt före valet. Därför finns liten anledning att lyfta fram resultaten, annat än som ren politainment. Kom igen när det är 300 dagar kvar till valet, kring jul 2013/2014. Då börjar det nog bränna till, säger Oscarsson.

Prediktionsvärde betyder ungefär sannolikhet för att det också ska bli så.

Regeringsalliansen ökar med 0,6 procentenheter medan oppositionspartierna tappar 2,0 procentenheter.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö håller bilden av SD långsamt på att förändras.

-De väljare som stöder SD gör det i första hand för att de vill ha en mer restriktiv invandringspolitik. Det är överordnat alla andra förklaringar. Därför gynnas SD kortsiktigt när invandrings- och integrationsfrågorna uppmärksammas. Men snarare än enstaka händelser under hösten tror jag man ska se till mer långsiktiga förändringar, som att bilden av SD håller på att förändras. Som riksdagsparti är det nästan oundvikligt att SD "normaliseras", vilket bland annat minskar stigmatiseringen av partiet, säger han till TT.

Samtidigt som stödet för SD ökar, finns det inga tecken på att opinionen blivit mer restriktiv till asyl- och flyktingpolitiken.

-Det finns inte mycket som tyder på att opinionen skulle ha svängt i en mer restriktiv riktning. Snarare är det SD som har blivit bättre på att fånga upp en opinion som redan finns. Få väljare är attraherade av främlingsfientlig retorik, än mindre av öppen rasism. Däremot finns hos många väljare en oro över att invandring leder till ökade kostnader, brottslighet och social oro. Det är dessa väljare som Sverigedemokraterna har blivit bättre på att fånga upp, säger Johansson Heinö.

Fakta: Mätningen

S: 31,4 (-1,7)

V: 6,4 (-0,5)

MP: 8,8 (+0,2)

M: 28,1 (+0,3)

C: 4,2 (+0,9)

FP: 6,1 (+0,3)

KD: 3,8 (-0,9)

SD: 9,9 (+1,1)

Rödgröna: 46,6 (-2,0), Alliansen 42,2 (+0,6)

Förändring i procentenheter sedan föregående mätning i augusti/september inom parentes.

Mätningen utfördes den 17 september-13 oktober. 1 174 personer svarade via telefon på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

Källa: United Minds/Aftonbladet