Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talman Andreas Norlén i Riksdagen.
Talman Andreas Norlén i Riksdagen på tisdagen. Bild: Anna Tärnhuvud

Talmannen ger Ulf Kristersson sonderingsuppdraget

Talman Andreas Norlén ger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att sondera för en ny regering.
En omröstning kan ske redan på måndag.
– Han är ledare i det största partiet i den grupp som fällde statsminister Stefan Löfven, då är det rimligt att han får undersöka möjligheten att ersätta honom som statsminister, säger Norlén.

Talmannen träffade alla partiledare och språkrör under 30 minuter vardera på tisdagen. Efter att han redogjort med de vice talmännen presenterade Andreas Norlén vad han kommit fram till.

Liksom efter valet 2018 är det Ulf Kristersson (M) som Andreas Norlén föreslår som första partiledare att pröva möjligheten att bilda en ny regering. Förklaringen till detta är att Kristersson ingick i den opposition som i förra veckan fällde Stefan Löfven (S) och hans regering, men också att flera partiledare under samtalen med talmannen tyckt att det är han som bör få uppdraget.

– Det var fler som pekade på Ulf Kristersson än som pekade på Stefan Löfven som första sonderingsperson. Det var också flera som inte tog ställning. Jag kommer inte att redovisa vem som tyckte vad, säger Andreas Norlén.

Var det ett självklart val?

– Nej det var det inte. Det fanns argument både för honom och Stefan Löfven. Jag bedömde att argumenten för Ulf Kristersson vägde över, inte minst för att han leder det största partiet i den grupp av partier som avsatte Löfven, säger Norlén till GP.

Kristersson: Prövar stödet för en borgerlig regering

Kort efter beskedet från talmannen lade Ulf Kristersson upp en text på Facebook. Han skriver att han nu kommer pröva stödet för en borgerlig regering.

”Det betyder att jag de kommande dagarna helt kommer att fokusera på de viktiga samtal som nu ska föras med de andra partierna i Sverige som också vill ha maktskifte, partier som sätter de politiska sakfrågorna framför det politiska spelet.” skriver Kristersson.

Talman Andreas Norlén intervjuas i Riksdagen.
Talman Andreas Norlén intervjuas i Riksdagen efter att han meddelat att han ger Ulf Kristersson (M) sonderingsuppdraget. Bild: Anna Tärnhuvud

Han framhåller att en ny regering skulle tillträda under mycket speciella förutsättningar. Bland annat eftersom det är ordinarie val redan i september nästa år.

”En ny regering måste bli en verklig omstartsregering, och den måste kunna samla, inte fortsätta splittra. Den måste prioritera några få, riktigt viktiga frågor det kommande året, och plöja marken för långsiktiga reformer under 2030-talet. Den måste självklart respektera alla riksdagens partier och kunna prata och förhandla med alla.” tillägger Kristersson.

Talmannen ger M-ledaren tre dagar till att sondera. Senast på fredag måste han rapportera hur det går. Men Kristersson kan få mer tid om det skulle krävas.

Tror du att Kristersson kommer att bli vald?

– Jag vill inte värdera det. Det är ett osäkert läge i svensk politik. Det finns både låsningar mellan partierna och osäkerhet kring hur olika ledamöter kommer att rösta, så jag vill inte ha någon uppfattning om det.

En omröstning kan tidigast hållas på måndag, enligt Andreas Norlén. Förslaget måste först bordläggas innan det går till omröstning. Det betyder att riksdagsledamöterna som ska avgöra i frågan måste få lite tid på sig att ta ställning.

Snabb process

Om Kristersson inte lyckas räknar Norlén med att redan inom en vecka lägga fram ett nytt förslag till statsminister. Det skulle då troligen bli Stefan Löfven.

Tanken är att processen ska gå så snabbt att det kan hållas en omröstning i veckan i fall det låsta läget kvarstår och ingen lyckas klara en statsministeromröstning. För att bli vald krävs att man inte får 175 röster emot sig.

– Om det inte går efter fyra försök kommer ett extraval utlysas. Den här processen måste gå snabbt, vi ska inte få ett extraval i december i år, säger Norlén.

Förklaringen är den korta tid som då skulle vara kvar till nästa ordinarie val i september 2022. Andreas Norlén vill inte spekulera i om talmansrundorna kommer att leda till att en ny regering kan bildas, eller om Sverige går mot ett extraval.

– Jag hoppas det ska kunna bli en regeringsbildning och att det ska kunna gå så fort som möjligt, men jag vill inte ge någon prognos för hur sannolikt eller osannolikt det kan vara.

Andreas Norlén är partikamrat med Ulf Kristersson men som talman anses han stå utanför partipolitiken. Han deltar till exempel inte i M:s arbete i riksdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.