Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talmannen ger Magdalena Andersson sonderingsuppdrag

Magdalena Andersson (S) får talmannens uppdrag att undersöka möjligheten att bilda regering.
Senast på tisdag ska hon redovisa hur det går.
– Jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal, skriver Andersson på Facebook direkt efter beskedet.

Efter kaffe med dopp med partiledarna gav talman Andreas Norlén besked om hur han ser på regeringsbildningen efter Stefan Löfvens avgång.

LÄS MER: I dag kan Andersson få sonderingsuppdraget: ”Kommer inte ignorera V”

LÄS MER: Dadgostar svarar på Anderssons invit: ”Kan bli svåra förhandlingar”

De tidigare processerna han genomfört har varit väldigt olika. Den första, efter valet 2018, blev rekordlång och tog 134 dagar medan regeringsbildningen i somras var över på ett par veckor.

Även denna gång strävar han efter att det ska gå fort.

– Jag vill se en snabb men inte forcerad process, säger Norlén.

Efter samtalen med partiledarna har han landat i att det är Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nyvalda partiledare, som är den naturliga regeringsbildaren, då läget är detsamma som i somras när hennes företrädare Stefan Löfven återvaldes.

Göteborgsmöte påverkade

Andersson får till på tisdag klockan tio på sig att undersöka sina möjligheter. Talmannen hade först satt en deadline till på måndag, men eftersom Vänsterpartiet har Vänsterdagar i Göteborg under helgen förlängdes tiden med ett dygn.

Om Andersson lyckas säkra stöd kan en omröstning om henne hållas i riksdagen redan på torsdag nästa vecka. Bedömer hon att det krävs mer tid kan hon beviljas det av talmannen och då sker en omröstning senare.

Socialdemokraternas partiledare, finansminister Magdalena Andersson, får uppdraget att sondera sina möjligheter att bilda regering. Tidsfristen löper ut på tisdag men kan förlängas. Bild: Fredrik Persson/TT
Socialdemokraternas partiledare, finansminister Magdalena Andersson, får uppdraget att sondera sina möjligheter att bilda regering. Tidsfristen löper ut på tisdag men kan förlängas. Bild: Fredrik Persson/TT

Själv menar Andersson att arbetet har börjat direkt.

”Jag är redo, mitt sonderingsarbete börjar nu och jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal” skriver hon på Facebook där hon också kort redogör för vad hon vill med uppdraget:

”Välfärden i hela Sverige ska stärkas. Vi ska ta tillbaka kontrollen över skolan, vården och omsorgen. Och av respekt för alla som jobbar och bygger vårt land ska vi ha trygga pensioner och socialförsäkringar.

Sverige ska leda klimatomställningen. Jag vill driva på den gröna industriella revolutionen för att skapa nya jobb och bygga ett långsiktigt hållbart samhälle.

Och jag vill vända på varenda sten och mobilisera hela samhället för att bryta segregationen och röka ut våldet som hotar vår samhällsgemenskap.” skriver hon.

Måste övertyga Dadgostar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar måste övertygas om Magdalena Andersson ska lyckas. Bild: Fredrik Persson/TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar måste övertygas om Magdalena Andersson ska lyckas. Bild: Fredrik Persson/TT

För Magdalena Andersson är i dag den största utmaningen att lyckas övertyga Vänsterpartiet om att släppa fram henne.

Under torsdagen framhöll Nooshi Dadgostar, partiledare (V), att man vill ha Andersson som statsminister – men att man kräver förhandlingsresultat för att ställa sig bakom henne. Det krav hon särskilt tryckte på var höjda pensioner.

Talman Andreas Norlén pekar ut Magdalena Andersson (S) som den som får uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Bild: Christine Olsson
Talman Andreas Norlén pekar ut Magdalena Andersson (S) som den som får uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Bild: Christine Olsson

Andreas Norlén ville i samband med att han pekade ut Andersson inte bedöma hennes möjligheter att lyckas.

– Jag tror jag ska akta mig för att göra en värdering av förutsättningarna för att komma överens, säger han.

Talmannen poängterar dock att han har möjligheten att lägga fram en statsminister för omröstning i riksdagen, även om han på förhand inte vet om personen har det stöd som krävs för att bli vald. Det är dock inte ett alternativ han helst vill se.

Kristersson ser inga chanser

Om Magdalena Andersson misslyckas kan talmannen ge sonderingsuppdraget till någon annan. Då landar det troligen på Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare.

Han ser dock inte själv några möjligheter att lyckas.

– Så länge Centerpartiet vill ha en socialdemokratisk regering finns det inga förutsättningar att bilda en borgerlig regering, säger han och framhåller att M i dag helt fokuserar på valet nästa år.

Om läget skulle ändras menar dock Kristersson att han är redo.

– Vilken dag som helst, säger han.

Tills dess att en ny statsminister har röstats fram i riksdagen leder Stefan Löfven en övergångsregering. Alla ministrar sitter också kvar.

LÄS MER:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.