Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SL och MTR kallar in många extra informatörer i och med stoppet i pendeltågstrafiken.

Tågstoppet: Mer hjälp till sommarturister

Stoppet på två av Stockholms största pendeltågsstationer – mitt i juli – ställer till det allra mest för ovana resenärer. SL och MTR kraftsamlar för att möta upp sommarturisterna.

- Det är något vi har fått ta till oss. Från resenärerna själva primärt, men också från våra infovärdar som flaggat för att de får många frågor på engelska, säger SL:s presstalesperson Aleksander Krajisnik till TT.

Juli månad är den stora turistmånaden för Stockholms stad. Förra året noterades drygt 1,5 miljoner övernattningar under månaden.

Fredagens tågstopp innebär att trafiken stoppas på två av de tre pendeltågsstationer som finns i centrala Stockholm. I tunnelbanetrafiken kommuniceras detta av förarna – i många fall bara på svenska.

"Stor omdisponering"

SL:s leverantör MTR arbetar just nu med att nå ut med information på engelska i trafiken.

Extra informationsvärdar har placerats på stationerna Stockholm City, Stockholm Odenplan och vid T-centralen och fler därtill vid Södra station och knytpunkter som Mariatorget, Medborgarplatsen och Solna centrum.

- Vi har gjort en stor omdisponering just för att möta upp det här och tagit in andra insatser än vad vi normalt gör, säger Claes Nyberg, pressansvarig hos MTR.

- För en ovan resenär är det svårt att förstå oavsett och vi försöker nu hitta vägar att nå stora grupper av utländska gäster, till exempel vid konferenser där vi försöker få hjälp av arrangörerna.

SL hänvisar också till engelskspråkig information på sin hemsida samt i appen Reseplaneraren.

Pendeltåg till mässan

På fredagsmorgonen ställdes trafikplaneringen inför den kanske största utmaningen, när flera tusen besökare skulle ta sig till Stockholmsmässan i Älvsjö, som bäst nås via pendeltåg.

- Det var inte den bästa tajmingen, säger Marie Häggström, projektledare med ansvar för evenemang vid Visit Stockholm, som dock påpekar att samarbetet med MTR och SL är gott.

- Vi ska vara glada att det inte hände när vi hade 19 000 besökare på internationell kongress härom veckan (när Jehovas vittnen samlades på Stockholmsmässan). När det gäller den vanliga turismen så kommer de inte så många på en och samma gång. Jag tittade vid Mariatorget nu och det flyter på bra, med gott om informatörer som visar vägen.