Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tågkaos tilltar - reducerat antal avgångar

Trafikverket har nu satt in extra resurser i södra Sverige för att arbeta med snöröjningen. Men det kommer att bli reducerat antal avgångar i tågtrafiken ända fram till den 3 januari.

– Vi beklagar verkligen det här. Vi förstår att det är jättetufft för resenärerna, men vi gör allt vi kan för att få bort snön, säger trafikdirektör Björn Östlund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lokaltågen i Skåne – Pågatågen och Öresundstågen – kommer att gå i reducerad trafik fram till den 3 januari, enligt Trafikverket. 100 färre tåg kommer att gå per dag, för att fjärrtågen ska kunna gå i normal trafik.

I dagens tågkaos råder Trafikverket resenärerna att hålla sig informerade via verkets hemsida och tågoperatörerna.

Trafikverket var inte fullt berett på det extrema vädret, tillstår trafikdirektör Björn Östlund:

– Vi hade en prognos, men snön har tilltagit i styrka under dagen och SMHI har uppgraderat till en klass 2-varning. Jag tycker att vi har varit väl förberedda för vintern och vi har tillräckligt med resurser. Men det är ett extremt väderläge. När snön kommer ner måste vi stänga av trafiken för att kunna röja bort den, säger han.

Många resenärer har klagat på dålig information från Trafikverket och tågoperatörerna. Enligt Östlund är det mängden försenade tåg som har gjort det svårt att få ut information. Han anser att kommunikationen mellan verket och operatörerna har fungerat förhållandevis bra.

Men Trafikverket kommer dock att utvärdera sina insatser längre fram, säger Björn Östlund:

– Det finns säkert saker vi måste titta på. Det vore konstigt om vi inte kunde förbättra oss.

Vid lunchtid på torsdagen stoppades all tågtrafik i Skåne och tågen på flera håll i Sverige försenas kraftigt. I Skåne är det snöhinder, söder om Stockholm var det elfel, vid Alingsås rälsbrott och på Västkustbanan stoppades tågen efter en trafikolycka.

- Det blir omfattande förseningar i tågtrafiken i stora delar av landet som en följd av problemen, säger Malin Bergkvist på Trafikverkets pressjour. Vi tvingas glesa ut pendeltågstrafiken mellan Göteborg och Alingsås i eftermiddag.

Adnan Chalien skulle med ett X2000 tåg från Stockholm till Göteborg strax efter 13-tiden. På grund av elfelet som orsakade ett totalstopp i Stockholm blev Adnan kvar längre än han räknat med.

– De satte upp ny tid var tionde minut och en del, som skulle byta till andra tåg, blev ganska irriterade. Jag blev själv lite orolig, man vill ju komma hem. Men man kan inte göra så mycket åt saken. Det var bara att sitta och vänta. I värsta fall skulle man ta in på ett hotell, säger Adnan Chalien.

Stämningen på stationen beskriver han som ganska lugn. Först vid halvtretiden kom han på sitt tåg som nu är på väg mot Göteborg.

– Nu hoppas vi att inget mer går fel, säger Adnan.

Osaken till problemen var att omformarstationen i Järna som förser tågen söder som Stockholm med ström slogs ut på grund av överbelastning vid 12-tiden.

All tågtrafik söder om Stockholm stoppades under drygt en timma men vid 13-tiden kunde tågen åter köra normalt.

En tågkö och ännu mer förseningar uppstod sent på torsdagseftermiddagen sedan ett tåg drabbats av så kallad varmgång söder om Stockholm. Tåget kontrollerades i Flemingsberg och fick sedan gå med 40 kilometer i timmen till Stockholms central.

– Det var is mellan bromsar och hjul och då kallas det varmgång, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Passagerarna på tåget, från Eskilstuna, fick byta till ett pendeltåg i Flemingsberg.

Tågtrafiken på västkustbanan norr om Munkedal i Bohuslän stoppades under torsdagseftermiddagen.

Orsaken var att två bilar krockade vid Svarteborg varefter en av bilarna kanade nerför en slänt och hamnade på järnvägsspåret.

Bilen har dragits bort från spåret, men inga tåg kunde köra förbi förrän bandelen hade inspekterats. Under tiden stängdes elen utmed spåren av och tågtrafiken mellan Munkedal och Skee drabbades.

Ingen person skadades vid olyckan.

Under förmiddagen stoppades tågen Malmö-Ystad-Simrishamn sedan tåg kört fast i snödrivorna och blockerat banan.

Vid lunchtid stoppades all trafik på Västkustbanan mellan Helsingborg och Malmö och på Södra stambanan mellan Hässleholm och Malmö sedan spår och växlar yrt igen i det ymniga snöfallet och hårda snödrevet.

- Vi har flyttat all snöröjningspersonal från godsbangården i Malmö som varit igensnöad till personbangården men de har svårt att hinna med, säger Bergkvist.

- Samtidigt driver det igen ute på linjen och just nu stoppas tågen norrifrån i Helsingborg och Hässleholm

Tågtrafikföretagen har satt in bussar mellan Hässleholm och Malmö respektive Helsingborg och Malmö,. Det går att köra på de största vägarna i Skåne, som E 4 och E 6, men många mindre vägar är oframkomliga på grund av snön.

Tågen norrifrån vänder nu i Hässleholm och Helsingborg.

Strax efter klockan 10 inträffade ett rälsbrott vid Bryngenäs strax söder om Alingsås. Det medför enkelspårstrafik mellan Norsesund och Alingsås tills vidare och förseningar på upp till en halvtimma för spåväl pendeltåg som fjärrtåg.

Trafikverket har beslutat att dra ner på pendeltågstrafiken mellan Göteborg och Alingsås från klockan 15. Under eftermiddagen och kvällen körs endast ett tåg i halvtimman i varje riktning.

De expressbussar som Swebus kör går i stort sett enligt tidtabell.

Strax före klockan 15 var 15 bussar försenade 15-35 minuter, inga turer har ännu ställts in.

- Det är mycket resenärer och trångt på bussterminalerna men stämningen är god och det går bra hittills på vägarna, säger Ingvar Ryggesjö, presschef på Swebus. Trycket från resenärerna är stort och det börjar bli ont om platser på bussarna i Skåne.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.