Polisen undersöker bostaden där mannen misstänks hållit inspärrad sedan 1992.
Polisen undersöker bostaden där mannen misstänks hållit inspärrad sedan 1992. Bild: Claudio Bresciani / TT

Systern berättar om brodern som spärrats in

Efter tjugo år fick systern träffa sin bror igen. Men när hon öppnade dörren till lägenheten besannades hennes värsta mardröm. Mamman hade isolerat sin son helt och hållet från samhället och haft honom inspärrad i lägenheten i 28 år.
– När han såg att det var jag upprepade han mitt namn om och om igen, säger systern till Expressen.

ANNONS
|

Fallet med den nu 41-årige mannen som hållits inspärrad i en lägenhet av sin mamma sedan 1992 skakar hela Sverige.

Mannen fördes under söndagskvällen till Karolinska sjukhuset i Stockholm där han opererades akut, eftersom han var kraftigt undernärd, saknade tänder och hade benen fulla av sårskorpor och var.

Mannens syster var den som upptäckte mannen i lägenheten. Efter att hon fått reda på att deras mamma befunnit sig på sjukhus tog hon sig till lägenheten och in genom den olåsta dörren.

Isolerades av mamman i tidig ålder

Där fann hon sin bror i en filt på golvet – utmärglad och fullkomligt nedbruten.

Systern berättar att mannen isolerats av mamman sedan tidig ålder.

ANNONS

– Han har successivt sedan han började i sjuan isolerats från samhället av vår mamma. Jag och min syster fick inte träffa honom och det har blivit så att han inte fick träffa mormor och morfar och självklart inte heller vänner. Det har inte skett från en dag till en annan, men allt startade när vi var små barn, säger systern till Expressen och fortsätter:

– Hon har alltid haft en besatthet egentligen och varit överbeskyddande på grund av att hon förlorade ett barn, min storebror, när jag bara var ett och ett halvt år gammal.

Klasskamraterna berättar: ”Höll sig för sig själv”

Aftonbladet har pratat med flera gamla skolkamrater till mannen, som togs ur skolan när han gick i sjunde klass på högstadiet.

– Han var väldigt utfryst, gick ensam på rasterna, det var tyst mobbning. Han var ju annorlunda deluxe, berättar en kvinnlig klasskamrat från lågstadiet.

– Han var inte social över huvudtaget, han höll sig för sig själv. Han satt i sin värld, var inte så aktiv på lektionerna. Han var ganska osynlig. Om läraren ställde en fråga svarade han, men inte mer, berättar en annan klasskamrat från mellanstadiet.

– Snällare människa får man leta efter. Han var klassens nallebjörn. Men jag minns att han var borta från skolan väldigt mycket och hade hög frånvaro, berättar en annan person för Aftonbladet.

ANNONS

Mamman ska ha varit en välkänd person i området och när omgivningen frågat hur det var med mannen svarade mamman att han ”bara ville sitta inne och hålla på med datorn”.

Mamman, som är 70-år, sitter nu anhållen misstänkt för olaga frihetsberövande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS