Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Syriske Ghazes inlägg gör succé: "Vill hjälpa"

Ghaze Al Ghaze, 21 år, kom till Sverige för över ett år sedan efter en svår flykt från Syrien – något han inte tror att han skulle ha klarat av utan alla människor som hjälpt honom på vägen. – Nu vill jag hjälpa andra människor. Med vad som helst. Jag kan hjälpa till med flytten eller tolka, säger han.

"Tänk dig att tvingas lämna allt. Ditt hus, dina vänner, Ditt jobb eller skolan, dina ägodelar och i många fall även din familj. Ja du har förlorat allt även dina drömmar."

Så inleds texten som nyanlände Ghaze Al Ghaze sent på lördagskvällen la ut i en Facebookgrupp där privatpersoner hjälper varandra med stora och små problem. Det fungerar så att någon skriver ett inlägg där man beskriver vad man behöver hjälp med och andra medlemmar försöker lösa problemet. 

Men Ghaze Al Ghaze ville inte ha hjälp. Istället ville han hjälpa andra människor som ett sätt att visa tacksamhet mot alla som funnits där för honom i hans svåra stunder. 

– Jag har tänkt på allt jag har varit med om och hur mycket bra människor jag träffade på vägen. Nu kan jag göra samma för andra, säger han när GP når honom. 

Hyllas på Facebook

I inlägget som under natten fått över hundra hjärt- och smileytunga kommentarer beskriver han sin svåra väg till Sverige. Han flydde tillsammans med sina kusiner och farbröder till Libanon och fortsatte vidare via Turkiet mot Europa. 

Han berättar om rädslan, tröttheten och den kränkande behandlingen i bland annat Bulgarien. Men han upplevde också en hel del vänlighet från främlingar. 

I Serbien träffade han volontärer som gav honom mat och hjälpte honom över gränsen mot Ungern. I Österrike berättar han att han kände sig väldigt trött och uppgiven. Men då träffade han människor som erbjöd honom en plats där han kunde sova och äta sig mätt. 

I Kiel träffade hela gänget på femton personer som han reste med en grupp ungdomar som öppnade sina hem för dem. De fick övernatta i deras lägenheter. 

– När man lever på flykt, upplever man mycket svårt men man träffar också jättefina människor. Då blir man glad och orkar mer, säger han. 

Saknar sin familj

Han berättar att han ville till Sverige eftersom han hade hört bra saker om landet, bland annat att det fanns bra utbildningsmöjligheter. I inlägget berättar han att en ny, oväntad rädsla la sig över honom när flykten var över och han kom hit. 

– Det är en rädsla för den okända framtiden. Nytt liv, nytt språk, nya personligheter. Första gången jag lyssnade på det svenska språket tänkte jag att det var en dröm att lära sig språket, sen träffar man fantastiska människor som hjälper en i alla fall och då kan man kämpa igen. Det bästa med Sverige är alla fina människor. 

I Sverige bodde han först i Skåne och blev jätteglad när han såg att det erbjöds många olika aktiviteter för nyanlända, som fotbollsträning, kickboxning och språkkafé där man kunde träna sina språkkunskaper.  

– Jag var överraskad att folk kämpade så mycket för oss. Att någon ordnade så att vi fick skjuts till och från träningen. Jag måste också nämna Skurupskolan där det finns så fantastiska lärare och de hjälpte mig så mycket med språket, säger han. 

Ghaze Al Ghaze fick ett tillfälligt uppehållstillstånd för ett år sedan och har nyligen flyttat till Stockholm för att plugga. Han säger att hans mål är att fortsätta studera och hitta ett jobb. I framtiden vill han plugga till läkare. 

Han berättar att han försöker tänka framåt men att det ibland är tufft, speciellt med tanke på att hans föräldrar och syskon forfarande är fast i Syrien.

– Det är jättesvårt. Vi pratar varje dag, jag saknar dem jättemycket. Jag har svåra dagar, när jag är deprimerad, men jag måste kämpa och göra allt jag kan för att uppnå mitt mål och vara lycklig, säger han. 

Kan hjälpa med flytten

Anledningen till att han skrev sitt inlägg på Facebook är att han som nyinflyttad i Stockholm vill lära känna nya människor och ge tillbaka. 

– Att hjälpa folk är ett bra sätt att träffa kompisar och komma in i det svenska samhället. Jag kan hjälpa till med flytten eller tolka åt någon. Sedan har jag också planer för sommaren. Om jag lyckas hitta ett jobb vill jag sedan åka till Makedonien eller Grekland och volontärjobba för att hjälpa andra i min situation, säger han. 

Under inlägget får han många hejarop och lyckönskningar. "Välkommen till Sverige", skriver de flesta och Ghaze svarar artigt på alla inlägg. 

– Det gör mig lycklig att se så mycket människor som bryr sig om mig, säger han. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.