– Vi är inte naiva, vi tror inte att säkerhetsrådet helt plötsligt kommer att sluta använda veton eller att saker och ting blir bra över en natt, men kanske finns det en grogrund för att åtminstone prata om hur man tar sig vidare efter den senaste veckans veton och mycket höga tonläge kring inte minst Syrien, säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.
FN:s säkerhetsråd brukar samlas till ett informellt arbetsmöte en gång om året, men att det inte hålls i New York är unikt. Att det nu ska hållas i Sverige är FN:s generalsekreterare António Guterres beslut. Han är arrangör för mötet och nappade på det svenska förslaget att förlägga det till Backåkra i sydöstra Skåne. Den fyrlängade skånegården med utsikt mot Östersjön tillhörde Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare 1953–1961 och har nyligen återinvigts efter en omfattande renovering.
Säkerhetsmässigt optimalt
De 15 FN-ambassadörerna anländer till Lund på fredag, där de kommer att besöka den internationella forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source), som håller på att byggas strax norr om staden. Efter övernattning på Grand Hotel i Lund åker de sedan ut på Österlen.
Säkerhetsmässigt är Backåkra optimalt, med sitt isolerade läge i ett naturreservat i slutet av en smal grusväg. Polisen i region Syd samarbetar med säkerhetspolisen och nationella operativa avdelningen för att garantera säkerheten.
– Vi får vad vi behöver, men det kommer inte att bli så många poliser som när påven var här. Vi tar lärdomar av det besöket, då var det ju ett enormt pådrag, säger polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford till TT.
Till skillnad från påven ska säkerhetsrådet inte göra några publika framträdanden, men allmänheten kommer att beröras av de eskortkörningar som kommer att göras inom Lund och i södra Skåne.
– Det handlar om att världens ögon kommer att vila på lilla Sverige och den sydligaste delen av Skåne ett litet ögonblick och då är det viktigt att det flyter så bra som det bara går.
Guterres driver på
På dagordningen står frågor om FN:s fredsbevarande arbete och arbete med konfliktprevention. Generalsekreterare Guterres vill driva på för att stärka och effektivisera säkerhetsrådets konfliktförebyggande arbete.
Utöver FN-ambassadörerna, generalsekreteraren och deras medföljande personal kommer även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att finnas på plats. För dem blir det ett tillfälle att prata med FN-representanterna om både Syrien och andra frågor.
– För Sverige är detta ett viktigt tillfälle för utbyte med FN:s högsta ledarskap med generalsekreteraren i spetsen, och med dess viktigaste organ för fred och säkerhet. Det är också en möjlighet att ytterligare förstärka Sveriges avtryck under vår tid i säkerhetsrådet och samtidigt hedra Dag Hammarskjöld, säger Pezhman Fivrin.
När mötet avslutats på söndag eftermiddag och FN-ambassadörerna lämnar Sverige reser António Guterres vidare, först till Uppsala och sedan till Stockholm, där han ska överlägga med statsminister Stefan Löfven på Rosenbad.
Fakta: FN:s säkerhetsråd
FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.
De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.
Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.
Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Rådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.
Källa: www.un.org/en/sc