Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson presenterar företagets delårsrapport på huvudkontoret i Sundbyberg.
Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson presenterar företagets delårsrapport på huvudkontoret i Sundbyberg. Bild: Anders Wiklund/TT

Swedbank håller presskonferens om delårsrapport

Det finns tecken på brister i Swedbanks arbete mot penningtvätt, enligt bankens tillförordnade vd Anders Karlsson i samband med bankens delårsrapport. Swedbank straffas på börsen och aktien faller omkring 3 procent.

ANNONS
|

Anders Karlsson bekräftar att myndigheter i USA ställer frågor till banken och att banken nu även måste betala en riskpremie på kapitalmarknaden jämfört med konkurrenter.

Turbulensen kring misstänkt penningtvätt pressar samtidigt upp bankens kostnader.

Artikeln fortsätter under inslaget

Bankchefen räknar med att Swedbank inte klarar det tidigare uppsatta målet på att hålla kostnaderna under 17 miljarder för i år. Budgeten spräcks med cirka en miljard, varav kanske 650 miljoner kan relateras till penningtvätt, enligt Anders Karlsson.

– En ganska stor del av det där är extraordinära kostnader, som vi har i samband med att vi anlitar extern hjälp. Men det är också en del som handlar om satsningar, säger han på en telefonkonferens efter det att Swedbanks rapport för årets första kvartal publicerats.

ANNONS

Ny enhet för brottsbekämpning

Bland annat satsar banken på en ny enhet för brottsbekämpning på koncernnivå med namnet Anti-Financial Crime unit (AFC).

Avsikten är enligt Swedbankchefen att enheten ska arbeta mot penningtvätt, terroristfinansiering och bedrägerier samt även hantera frågor som cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet.

Banken håller, trots kostnadsökningarna som nu kommer, fast vid tidigare finansiella mål om avkastning på eget kapital på minst 15 procent.

Turbulensen kring penningtvättmisstankarna tvingade bort både vd:n Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark under kvartalet. Många kunder har också oroats.

– Det har varit väldigt oroliga kunder som har ställt jättemycket frågor, vilket inte är så konstigt, säger Anders Karlsson.

Förlorar "begränsat" antal kunder

Han tillägger att han bedömer utflödet av kunder som "väldigt begränsat" och att inflödet i fondförvaltningen ökar samtidigt som utlåningen ökar.

Hur bankens samarbete med myndigheter i USA ser ut och vilka myndigheter det rör sig om är Anders Karlsson förtegen om, med hänvisning till vad han beskriver som rättsliga begränsningar för vad han kan säga.

– Myndigheter i USA är intresserade av oss och ställer frågor till oss, konstaterar han dock.

Swedbank har för att hantera detta bland annat anlitat en amerikansk advokatfirma.

Turbulensen har även sargat marknadens förtroende för banken. Men det rör sig bara om enstaka låneinstrument, specifikt vad som i bankvärlden kallas senior icke säkerställd upplåning.

ANNONS

–Vi har varit opåverkade på inlåning och vi har varit opåverkade i den största finansieringskällan, som är säkerställda obligationer, säger han.

Fast det har enligt Karlsson tillkommit en riskpremie på cirka 0,25 procentenheter för Swedbank jämfört med konkurrenter när det gäller seniora icke säkerställda låneinstrument.

– Men nu har vi en likviditetssituation som är väldigt, väldigt stark, så vi behöver inte gå ut i den delen av marknaden i nuläget. Så det är ingenting som har påverkat oss resultatmässigt, säger Karlsson.

ANNONS