Det finns ett antal säkerhetsbarriärer som ska förhindra att någon stjäl ett plan på flygplatser i Sverige, enligt Swedavias säkerhetsdirektör. Arkivbild.
Det finns ett antal säkerhetsbarriärer som ska förhindra att någon stjäl ett plan på flygplatser i Sverige, enligt Swedavias säkerhetsdirektör. Arkivbild.

Swedavia: Fascinerande att det hände

Det är inte uteslutet att något liknande som flygplansstölden i Seattle kan inträffa i Sverige.

ANNONS

En flygbolagsanställd stal ett plan från Seattles flygplats, lyckades lyfta och göra konster i luften med det stulna planet innan han kraschade. Det är en ovanlig händelse och något som gjort att oron över flygsäkerheten i USA ökat.

- Utifrån vad jag vet så har det inte hänt något liknande i Sverige. Det finns elektroniska spärrlinjer med larm, olika övervakningssystem med tekniker, och ett flygplan som står vid gate kan inte backa på egen hand, säger Mats Paulsson.

ANNONS

"Kontinuerligt övervakade"

Varje flygbolag ansvarar för sina egna plan, men regelverket är detsamma för alla flygplatser i Sverige. Swedavia äger tio av landets största flygplatser, inklusive Arlanda, där säkerheten är väl utbyggd enligt Mats Paulsson.

- De flyg som står på flygplatsen är övervakade kontinuerligt så det går inte att bara starta upp hur som helst. Det är inte bara att ta ett plan och flyga i väg, säger han.

Den man som stal flygplanet i Seattle ska ha jobbat som tekniker på flygplatsen. Även i Sverige har många tekniker flygcertifikat.

- Det är många av dem som är flygintresserade. Så har du en individ som gör allt för att bryta alla barriärer och göra något som man inte ska så är det klar att det är tekniskt möjligt. Det är bara inte så troligt att det skulle ske, säger Mats Paulsson.

ANNONS

Följer händelseutvecklingen

Han berättar att Swedavia och andra som jobbar med säkerhet på flygplatser nu följer efterspelet noga sedan händelsen i Seattle.

- Det är fascinerande att det gick, att han lyckades. Sedan får man se vad utredningen säger om hur det faktiskt gick till och vilken tillgång personen hade till flygplanen. Visar det sig att det finns brister i våra system så kommer vi titta på vilka förändringar vi kan göra.

TT

Fakta: Swedavias flygplatser

Swedavia driver följande tio flygplatser i Sverige:

Kiruna flygplats

Luleå flygplats

Umeå flygplats

Åre Östersund flygplats

Stockholm Arlanda flygplats

Bromma Stockholm flygplats

Göteborg Landvetter flygplats

Visby flygplats

Ronneby flygplats

Malmö flygplats

ANNONS