Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT

SVT-chef lämnar – försökte köpa sex av barn

Den SVT-chef som anklagas för att ha försökt köpa sex av en 15-årig flicka lämnar företaget med omedelbar verkan. – Vi vet nu vem personen är och vi är överens om att han lämnar, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT. Mannen har polisanmälts.

I onsdagens avsnitt av Expressens program Brottscentralen ses en man, som uppges vara en högt uppsatt chef inom Sveriges Television, dyka upp på en dejt med en kvinna han tror är en 14-årig flicka som han hade chattat med. Istället konfronteras han av Expressens reporter som med falsk profil lockat dit mannen. 

De började prata via en en dejtingsida för så kallad "sugar dating" - ett koncept som går ut på att förmedla kontakter mellan äldre rika personer och yngre kvinnor. Där hade mannen börjat prata med den falska profilen "Linnea, 14" och föreslagit att betala henne 6000 kronor för att få träffa henne varje vecka fram tills hon fyller 15 år – då de ska ha sex för 3000 kronor, skriver Expressen. 

Mannen svarar i klippet att han ville hjälpa flickan "för att se till att det inte är någonting som händer när hon är 14 år". 

– Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger han.

SVT utreder "varsamt"

På SVT inleddes en internutredning med anledning av avslöjandet. Till en början var man restriktiva och uppgav att man ännu inte hade hela bilden. 

– Vi tar det här på största allvar. Skulle de här uppgifterna visa sig stämma är det mycket allvarligt. Jag kan inte säga mer än så här just nu, vi kan inte gå händelserna i förväg, sa Sabina Rasiwala, SVT:s HR- och kommunikationsdirektör som leder utredningen, under torsdagsförmiddagen. 

På eftermiddagen kom dock klara besked från SVT.

– Utifrån de samtal vi har haft med honom och de samtal som kommer fram i chatt-loggen så är förtroendet från SVT:sida helt förbrukat och det är omöjligt för honom att arbeta kvar, säger Sabina Rasiwala.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.