Sveriges vaccinationsmål skjuts fram till september

Vaccinationsmålet flyttas fram och enligt det nya målet ska alla vuxna i Sverige ha fått en första dos vaccin mot covid-19 den 5 september. Trots det anses vaccinationstakten vara hög.
– 80 procent av alla som är 65 år eller äldre har vaccinerats, säger socialminister Lena Hallengren.

ANNONS
|

Målet, som sattes för en månad sedan, var att ha vaccinerat 80 procent av 65-plussarna först om tre veckor. Det har gått snabbare än så och nu är det uppnått.

– Att så många redan har fått sin första dos är förstås oerhört viktigt, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på fredagen.

Samtidigt senareläggs prognosen för när alla vuxna ska ha erbjudits vaccin. Tidigare gällde 15 augusti, nu är prognosen för när det ska vara klart 5 september.

LÄS MER:Utrikes födda halkar efter i vaccinationerna mot corona

Förändringen sker av två anledningar, enligt Lena Hallengren.

– Sedan den förra prognosen kommunicerades har det skett ytterligare förändringar kopplade till leveranser. Dessutom har Folkhälsomyndigheten gått ut med en ny rekommendation om att Janssens vaccin fortsatt ska pausas.

ANNONS

Janssens vaccin används inte i Sverige

Janssens vaccin har därmed aldrig börjat användas i Sverige. Den rekommendation som trots allt finns är att inte använda det för personer under 65 år, vilket också gäller Astra Zenecas vaccin.

Andra länder använder vaccinerna även för yngre åldersgrupper.

– Vi har lagt oss på en ganska hög nivå, för att få en god säkerhet och att man ska känna sig trygg i att risken för oväntade biverkningar är väldigt låg om man tar det här vaccinerna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: fortsatt paus för Janssen

Rekommendationer för vaccin lär ligga kvar

Att vaccinationen fördröjs, med hänvisning till att vaccinerna som Sverige hade haft tillgång till inte ska användas, ser han som rimligt då det finns andra godkända vacciner. För återstående grupper handlar det främst om Pfizers och Modernas vacciner.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ser att flera faktorer lett till att prognosen behöver skjutas upp med tre veckor.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ser att flera faktorer lett till att prognosen behöver skjutas upp med tre veckor. Bild: Pontus Lundahl/TT

– Nu har vi alternativ och att det innebär att det förskjuts ett par veckor framåt tycker vi är ett rimligt resultat av det. Det kommer inte att innebära några stora problem i slutändan.

Åldersgränserna på 65 år lär dessutom kvarstå, med hänvisning till de sällsynta men allvarliga misstänkta biverkningarna.

– Nu är det knappast aktuellt att ompröva det för oss, för vi har i stort sett använt klart ganska snart de vaccinerna för de åldersgrupperna och vi har en plan för att hantera resten.

ANNONS

LÄS MER:Riskgrupper för corona flyttas bakåt i vaccinkön – får inte förtur i regionen

Sverige säljer vaccin till andra länder

Sverige kommer därmed börja sälja vidare såväl Astra Zenecas som Janssens vacciner till andra länder – samtidigt som svenska befolkningen inte är färdigvaccinerad.

– Det kan ju hända något med andra vacciner också – att produktionen upphör och så vidare – men just nu ser vi inte framför oss att det ska ändras i närtid, säger Johan Carlson.

LÄS MER:Modernagrundaren: "RNA-vaccin kommer inte rädda hela världen"

Leveranser från Pfizer och Moderna

Just nu anses dock leveranserna vara stabila från Pfizer och Moderna, som främst är de vacciner som blir aktuella framöver. Det handlar om omkring en halv miljon doser per vecka som kommer till Sverige.

– Volymerna fortsätter komma fram till sommaren och under hela sommaren, och bidrar sammantaget till den prognosen som nu uppdaterades, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Jämfört med det tidigare vaccinmålet, att alla vuxna skulle vaccineras före halvårsskiftet, arbetar de olika parterna nu med mer rörliga prognoser.

Det nya datumet, 5 september, kan alltså komma att ändras på nytt. Nästa avstämning kring prognosen sker om två veckor.

LÄS MER:Patientförbund kritiska till regionens vaccindrag: ”Bör tänka om”

LÄS MER:Regionen fördelade coronavaccinet ojämnt till vårdcentralerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS