Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild.
Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild. Bild: Kalle Ahlsén

Sveriges tysta diplomati ska granskas

ANNONS

En oberoende undersökningskommission ska granska Sveriges tysta diplomati, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är de uppmärksammade fallen med Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak som är utgångspunkten för kommissionen.

Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott har ställt sig bakom ett krav från Moderaterna om ett sådant tillkännagivande till regeringen.

– Vi har inte lyckats från svensk sida när Gui Minhai sitter fast i Kina och när Dawit Isak sitter fast i Eritrea. Och då finns det skäl att se vad som har gjorts, vad man kan lära sig av det, vad som kunde ha gjorts bättre eller vad som har motiverat i den så kallade tysta diplomatin, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

ANNONS

Tillkännagivandet till regeringen väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS