Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Illustration av Svea, Sveriges nya oceangående undersöknings- och forskningsfartyg, som just nu byggs på ett varv i Spanien.

Sveriges nya forskningsfartyg ska heta Svea

Nu står det klart – Sveriges nya forskningsfartyg ska heta Svea. Över 1 000 förslag kom in till den tävling som byggaren Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utlyst.

"Vi valde ut 28 namn som bedömdes uppfylla de krav vi ställde. Sedan hade vi en öppen omröstning och det namn som fick flest röster, Svea, var även juryns favorit", säger SLU:s rektor Peter Högberg i ett pressmeddelande.

Bland de andra förslagen fanns namn som Blid, Neptunus och Victoria.

Fartyget ska främst användas av SLU och SMHI för att undersöka bland annat fiskbestånd i Kattegatt och Skagerrak samt miljöpåverkan på den marina miljön. Svea blir extremt tystgående för att inte skrämma fisken, och utrustas med specialdesignade laboratorier.

Bygget av det 69 meter långa fartyget sker på uppdrag av regeringen. Det är ett varv i spanska Vigo som genomför projektet för en kostnad av 400 miljoner kronor.

Sverige har inte haft något eget oceangående forskningsfartyg sedan 2011, då dåvarande Fiskeriverkets fartyg U/F Argos skrotades. Under tiden har SLU hyrt det danska fartyget Dana, och SMHI det finländska fartyget Aranda. Det är en dyr lösning, varför regeringen beslutat att bygga ett nytt svenskt forskningsfartyg.

Sjösättningen av Svea planeras till 2019.