Det finns inget om processen för att godkänna Sveriges inträde i Nato på den agenda för våren som Ungerns regering och premiärminister Viktor Orbán har lämnat över till det ungerska parlamentet. Arkivbild.
Det finns inget om processen för att godkänna Sveriges inträde i Nato på den agenda för våren som Ungerns regering och premiärminister Viktor Orbán har lämnat över till det ungerska parlamentet. Arkivbild. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Sveriges Natoansökan saknas på Orbáns agenda

Sveriges Natoansökan finns inte med på den agenda för våren som den ungerska regeringen har lämnat till parlamentet, rapporterar SvD.
Ungern har hittills, gång på gång, uttalat att landet inte kommer bli sist att ta upp ansökan men har inte sagt något om när.

ANNONS

Flera ungerska medier, bland andra telex.hu, skriver om agendan som vice premiärminister Zsolt Semjén lämnade till parlamentet på måndagen. Den rymmer 20-talet lagförslag som regeringen avser att gå till parlamentet under våren, men inget handlar om Sveriges Natoanslutning. För närvarande har parlamentet vinterstängt, till februari.

I december antydde premiärminister Viktor Orbán att parlamentet kanske inte var jättesugna på att ta upp och godkänna Sveriges ansökan, på grund av missnöje med, bland annat, svenska politikers kritik av det demokratiska tillståndet i Ungern.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som inte godkänt Sveriges anslutning än. Den turkiska agendan är oklar, men på tisdagen öppnar parlamentet.

ANNONS

På bordet ligger den svenska Natoansökan redo för ratificering, efter att parlamentets utrikesutskott gav grönt ljus på annandagen. Men inget datum är bestämt ännu för omröstningen i den stora kammaren.

Vid ett möte i Istanbul i trettonhelgen upprepade president Recep Tayyip Erdogan för USA:s utrikesminister Antony Blinken kravet på att Turkiet ska tillåtas köpa F-16-plan av USA och att affären har koppling till den svenska Natoansökan.

Men den amerikanska kongressen vill inte godkänna försäljningen förrän Turkiet gett grönt ljus till att släppa in Sverige i försvarsalliansen. Blinken lät ändå optimistisk efter mötet och talade om att ett möjligt turkiskt godkännande inom några veckor.

I maj är det två år sedan Sverige och Finland gemensamt ansökte om medlemskap i Nato. Och i april är det ett år sedan Finland blev Natomedlem.

ANNONS