Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges dödstal högre än hos grannländerna

I Sverige har över 13 000 människor nu dött i covid-19 och dödstalet är högre än hos våra grannländer. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen.
Men socialminister Lena Hallengren vill inte kalla Sveriges strategi för ett misslyckande.

Socialstyrelsens rapport presenterades på fredagen vid en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Mona Heurgren, enhetschef vid Socialstyrelsen.

– I rapporten konstateras att det finns betydande olikheter mellan länder gällande vilka uppgifter som rapporteras för smittsamma sjukdomar och särskilt när det gäller covid-19-rapporteringen, säger Lena Hallengren.

LÄS MER: Var fjärde västsvensk har antikroppar mot corona

Sättet att mäta och presentera varierar – och därmed slutsatserna. Dels har Socialstyrelsen undersökt överdödligheten, alltså fler dödsfall än det förväntade under en viss period. Det måttet används när man gör internationella jämförelser. Dels har dödstal i relation till folkmängden granskats, exempelvis döda i covid-19 per 100 000 invånare.

”Ålder har en stor betydelse”

Slutligen bör åldersstandardiserad dödlighet beaktas när man använder de andra måtten, menade Mona Heurgren.

– Det har stor betydelse när man tittar på talen, där ålder har en stor betydelse för både sjuklighet och död, säger hon.

– Oavsett vilka källor vi tittar på har Sverige en överdödlighet under 2020 som var högre än våra grannländer. Dock har Sverige lägre dödlighet än de flesta andra europeiska länder, säger Mona Heurgren.

LÄS MER: Coronasmittan minskar i Västra Götaland – så kan restriktioner lättas

Tydliga toppar i dödsfallen

En annan slutsats i Socialstyrelsens rapport är att det finns två tydliga toppar gällande dödsfallen i Sverige under 2020. Dels under våren, dels under senare delen av hösten. Den totala överdödligheten under 2020 i Sverige noterades till tre procent.

Under pandemiåret har Sverige haft över 13 000 döda som kopplas till covid -19.

Socialministern ville inte dra några slutsatser av fredagens presentation som skulle innebära att Sveriges strategi under pandemin varit misslyckad. Hon säger dock att hon tycker att situationen som helhet har försvårats av att man drar slutsatser av siffror som presenteras vecka för vecka.

– När man drar slutsatser veckovis och försöker dra växlar på det tycker jag kanske inte alltid att det har varit relevant. Från regeringens sida har vi varit noggranna med att vara transparenta – det ska vi fortsätta med, säger hon.

Som tidigare framgått har Sverige i jämförelse haft högre dödlighet än grannländerna.

– Rankningarna är dock inte fullständiga – alla länder har inte lämnat in fullständiga rapporter, vi inväntar ytterligare och bättre data, säger Heurgren.

LÄS MER: Vårddirektören tror att flockimmunitet mot corona snart är uppnådd

Stockholm värst drabbat

Socialstyrelsen har även tagit fram ny fakta för regionala jämförelser i antalet coviddöda. Skillnaderna är stora – vissa regioner har dubbelt så stort dödstal. Stockholm är värst drabbat.

– Men vi behöver mer data och vi behöver analysera mer, internationellt som nationellt om orsakerna till skillnaderna, säger Mona Heurgren.

Lena Hallengren säger att det med de olika mätningarna och analyserna som grund är viktigt att få fram en helhetsbild över tid.

– I en sådan är det många olika delar som ingår och ett stort antal studier, över 70 stycken är igång. Pandemin pågår fortfarande och det för tidigt att dra allt för stora slutsatser av jämförelser med andra länder eller att de olika strategier som vidtagits skulle vara ett misslyckande, säger socialministern.

LÄS MER: Arbetsmiljöverket slår larm om corona i skolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.