Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram (till vänster), tillsammans med WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Sveriges coronastrategi hyllas av WHO

Sveriges strategi i bekämpningen av coronaepidemin lyfts fram som ett positivt exempel av Världshälsoorganisationen (WHO).
– Jag tror att Sverige representerar en framtida modell, säger en högt uppsatt WHO-chef.

Den svenska vägen i coronakrisen, som bygger på tillit och frivillighet i motsats till hårda restriktioner, har fått utstå hård kritik i omvärlden för besluten att hålla skolor och restauranger öppna under coronapandemin.

Men Michael Ryan, verkställande direktör för WHO:s katastrofprogram, är inte lika säker på att Sveriges strategi är felaktig – snarare tvärtom. Under en tv-sänd presskonferens på onsdagskvällen lyfter han fram Sverige som ett föredöme för andra länder.

– Jag tror att Sverige representerar en framtida modell. Om vi vill återgå till ett samhälle utan nedstängningar måste samhället anpassa sig under en potentiellt lång tidsperiod inom vilken våra fysiska och sociala relationer måste anpassas efter virusets närvaro, säger Ryan.

Förlitat sig på sina invånare

WHO-chefen säger att det finns en uppfattning i omvärlden att Sverige inte har infört kontrollmekanismer, utan tvärtom har tillåtit viruset att sprida sig.

– Ingenting befinner sig längre från sanningen. Sverige har genomfört en väldigt stark folkhälsopolitik, kring fysisk distansering, vård och skydd av personer på vårdhem och många andra saker, säger han.

– Vad de har gjort annorlunda är att de väldigt mycket har förlitat sig på relationen till sina medborgare, och på sina invånares förmåga och vilja att implementera fysisk distansering och självreglering.

Fått kritik från andra håll

Hittills under pandemin har den svenska Folkhälsomyndigheten fått utstå mycket kritik. Anders Tegnell och hans medarbetare har anklagats för att för att förminska allvaret och komma med otydliga besked. Värst var det när de nordiska grannländerna stängde sina skolor.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen målat upp Sverige som ett skräckexempel. På en presskonferens den 10 april sa han att USA skulle haft två miljoner döda om de följt Sveriges exempel.

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens linje – från dag ett tills nu

Göteborgsprofessorn Agnes Wold försvarar dock den svenska strategin. I en intervju med GP i mars sa hon:

– Jag kan inte förstå dem som har varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten, för jag har tittat och tycker att de är så fantastiskt bra, säger hon och fortsätter:

– Jag funderade på om det bara var jag som tyckte att de var så bra, men nu träffade jag smittskyddskompisar. Då sade alla ”Åh så bra Anders Tegnell (statsepidemiolog) är”, ”Åh så bra Johan Carlson (generaldirektör) är”. För de är så otroligt sakliga. Jag förstår att folk är vana vid att höra massa floskler från medietränade människor. Så det framstår kanske som lite konstigt med folk som bara står där och berättar exakt vad man vet, och inget annat.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, i sitt labb på Sahlgrenska. Bild: Robin Aron

"Lärdomar att dra från Sverige"

Michael Ryan säger att "vi måste vara medvetna om att viruset är närvarande, och vi som individer och familjer och samhällen måste göra allt vi kan på daglig basis för att minska smittspridningen".

– Jag tycker att det kan finnas lärdomar att dra från våra kollegor i Sverige. Jag vill återigen understryka att Sverige inte har undvikit att kontrollera covid-19, utan antagit en väldigt stark strategisk linje att kontrollera covid-19 i alla delar av samhället, säger han.