Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Sveriges ambassadör uppkallad av Israels UD

Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, har kallats upp till Israels utrikesdepartement i Jerusalem för att motta en israelisk protest.

Sverige var det enda europiska land som röstade ja till tisdagens Unesco-resolution, som sammanföll med Israels självständighetsdag, och bland annat underkände Israels anspråk på suveränitet över hela Jerusalem.

- Jag är förvånad. Det är anmärkningsvärt att Sverige var det enda EU-landet som röstade ja. Jag ser inga tydliga argument till varför Sverige gjorde det, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet och Mellanösternexpert, till TT.

Anders Persson menar att Palestina medvetet använder Unesco-resolutioner för att politisera konflikten och hävda sina diplomatiska intressen.

- Den här resolutionen blir ett slagträ i debatten. Det är ytterligare en spik i kistan för Sverige och Israels redan dåliga relation. Det signalerar också att Sverige egentligen har en egen linje i Palestinafrågan som skiljer dem från de övriga EU-länderna, säger han.

Förutom diplomatiska protester kapar Israel en del av sina FN-bidrag för att markera mot resolutionen.

Inte oväntat

De flesta europeiska länderna lade ned sin röst, medan Grekland, Storbritannien, Italien och Litauen röstade mot resolutionen.

- De högre tjänstemännen har uttryckt sitt missnöje över Sveriges röst i Unesco. Rösten är mot Israel och en del av ett systematiskt svenskt röstbeteende, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till tidningen Times of Israel.

I en skriftlig kommentar beskriver utrikesminister Margot Wallström resolutionen som balanserad och att Jerusalems betydelse för alla de tre monoteistiska religionerna lyfts fram.

"Alla EU:s ändringsförslag har tillgodosetts, varför innehållet var acceptabelt för oss. Sverige eftersträvade EU-enighet in i det sista. Det var först efter EU-konsensus brutits som Sverige beslutade att rösta för resolutionstexten. Sverige stödjer fullt ut Unescos viktiga arbete för att skydda världsarvet i Jerusalem, vari givetvis ingår både judiskt, muslimiskt och kristet arv.", skriver hon till TT.

Björklund kritisk

Bland de 22 länder som ställde sig bakom resolutionen finns enligt Times of Israel flera arabländer men även Ryssland, Brasilien och Nigeria. Tidningen har frågat israeliska utrikesdepartementet hur det kommer sig att bara Sverige kallats upp, men har inte fått något svar.

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, är starkt kritisk till att Sverige röstade ja till Unesco-resolutionen.

- Det är ett smaklöst agerande av svenska regeringen. Sverige profilerar sig nu som västvärldens i särklass mest israelfientliga land, och det sker i samarbete med arabvärldens värsta diktaturer, säger Björklund.

- Det är smaklöst och Margot Wallström måste förklara sig.