Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Vladimir Smirnov/AP/TT

Sveriges ambassadör tvingas lämna Turkiet

Turkiet kommer att utvisa tio diplomater, däribland Sveriges ambassadör Staffan Herrström. Enligt president Recep Tayyip Erdogan kommer de att förklaras som persona non grata i landet.

– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, säger Erdogan i ett offentligt framträdande i staden Eskisehir skriver TT.

Bakgrunden är en gemensam uppmaning från Sverige och nio andra länder i måndags. Där skrev de att fängslandet av affärsmannen och aktivisten Osman Kavala "kastar en skugga" över Turkiet och krävde att han skulle släppas fri.

Osman Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017. Han anklagas bland annat för att ha legat bakom protester mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul 2013. Han frigavs vintern 2020, men greps på nytt samma dag, nu misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.

”En bricka i Erdogans politiska spel mot väst”

När Kavala intervjuades av AFP i fängelset i förra veckan sade han enligt SVT att han ser sig själv som en bricka i Erdogans politiska spel mot väst.

– Den verkliga orsaken till mitt fortsatta frihetsberövande är att regeringen behöver hålla liv i en fiktiv berättelse om att Gezi-protesterna var en följd av en utländsk konspiration, sade han och tillade:

– Mitt frisläppande skulle försvaga den berättelsen och det är inget som regeringen önskar.

Ambassadörerna som berörs kommer från Sverige, Norge USA, Kanada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna & Nya Zeeland, enligt Turkietkorrespondenten Thomas Thoren vid SVT.

Sveriges ambassadör i Turkiet är sedan 1 september 2020 Staffan Herrström. Han har tidigare varit ambassadör i Bangkok, Warszawa, Hanoi och Dar es Salaam. Han har även tjänstgjort som överdirektör och enhetschef på Sida, som statssekreterare i Statsrådsberedningen och som ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Uppkallad till landets utrikesdepartement

Han kallades i veckan upp till landets utrikesdepartement, rapporterade den regeringsvänliga nyhetssajten Daily Sabah. I ett meddelade som citeras uppger departementet:

"Det har framförts att detta gränslösa uttalande om en rättsprocess utförd av det oberoende rättsväsendet är oacceptabelt, detta uttalande som försöker politisera de rättsliga processerna och sätta press på det turkiska rättsväsendet avvisas, och att detta uttalande också strider mot rättsstatsprincipen, demokrati och rättsväsendets oberoende som ambassadörerna hävdar att de försvarar", heter det med tillägget:

"Som antecknats i vår konstitution, betonades det att Turkiet är en demokratisk rättsstat som respekterar mänskliga rättigheter, och det påmindes om att det turkiska rättsväsendet inte skulle påverkas av sådana oansvariga uttalanden."

Följderna oklara men relationerna kompliceras

Vad utvisningarna skulle betyda är oklart. Men det skulle med all sannolikhet innebära att de diplomatiska relationerna kompliceras ytterligare. Turkiet är medlem av försvarsalliansen Nato och söker ett närmande till EU. Det försvåras dock av upprepad kritik mot regimens politik, behandling av oliktänkande och militära operation i Syrien.

Däremot är förhållandet till Turkiet, som har tagit emot flera miljoner syriska migranter och flyktingar, avgörande för EU i försöken att förhindra en upprepning av migrationskrisen 2015-2016 från turkisk mark landvägen och till de grekiska öarna i Egeiska havet.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att det är en ovanligt stark reaktion från Turkiets sida och att det tyder på att Erdogan är hårt pressad.

– Sverige försöker stötta civilsamhället i Turkiet, som är så viktigt för att det ska finnas något av det demokratiska Turkiet att återuppta om den tiden skulle komma, säger han till TT. Om man skulle kasta ut den svenska ambassadören försämras relationerna och det arbetet blir svårare.

LÄS MER: Ny migrationspakt blir svår att genomföra