USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Arkivbild.
USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Sverigekopplade extremister terrorstämplas

USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.
– Den här gruppen har blod på sina händer, säger Nathan Sales, koordinator för kontraterrorism, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Ryska extremistorganisationen RIR har haft utbyte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Två män med koppling till NMR, som dömts för flera dåd i Göteborg 2016 och 2017, har fått utbildning av RIR:s paramilitära gren i S:t Petersburg.

Säpo klassade 2010 NMR som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

En av de svenska männen dömdes bland annat för att ha detonerat en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen skadades i det dådet.

– Åklagaren som drev fallet anklagade RIR för att ha radikaliserat dem och för att ha tillhandahållit träning som möjliggjorde attackerna, säger Sales enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nazister från väst

Enligt amerikanska utrikesdepartement driver RIR två paramilitära anläggningar i S:t Petersburg i Ryssland där nazister från västvärlden fått vapenutbildning.

ANNONS

– Det här är första gången USA terrorstämplar en vit makt-rörelse, det illustrerar hur allvarligt den här regeringen ser på hotet, säger Sales.

Att rörelsen klassas som terrororganisation innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA samt att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

– Vi bekräftar att vi känner till uppgifterna om att amerikanska myndigheter har terrorklassat den här ryska organisationen, säger Dag Enander, vid Säkerhetspolisens presstjänst, till TT.

Främmande makt

Han vill inte gå in på om den amerikanska terrorklassningen påverka Säpos operativa arbete, men konstaterar:

– Det är ingen nyhet. Vi tryckte nyligen i vår årsbok på att det finns en koppling mellan främmande makt och extremistmiljöerna där en polariserande utveckling understöds av främmande makt.

Filip Norman/TT

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett migtrantboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.

Tre män med kopplingar till NMR dömdes för dådet mot migrantboendet på Lilleby camping. En då 23-årig man dömdes även för attentatet mot Syndikalisternas lokal.

23-åringen och en då 51-årig man dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten för bombdådet mot migrantboendet i Västra Frölunda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS