Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gästerna sätter sig till bords under förra årets Nobelbankett i Blå hallen i stadshuset i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT
Gästerna sätter sig till bords under förra årets Nobelbankett i Blå hallen i stadshuset i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Sverigedemokraterna vill porta Nobelfesten

Sverigedemokraterna i Stockholm vill stoppa Nobelstiftelsen från att hålla banketten i Stockholms stadshus, rapporterar Ekot.
Förslaget läggs fram efter att partiledaren Jimmie Åkesson inte bjudits in till Nobelfesten.
– Är det så att Nobelstiftelsen väljer att porta Sverigedemokraterna, ja då kanske Blå Hallen och stadshuset väljer att porta Nobelstiftelsen, säger Gabriel Kroon (SD).

Det var i oktober som Nobelstiftelsen meddelade att den tidigare linjen om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfesten kommer att ligga fast.

– Det är Nobelstiftelsens styrelse som valt att inte ompröva beslutet som man fattade för tiotal år sedan, säger presschefen Mikael Östlund.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har genom åren varit den enda partiledare som inte bjudits in av Nobelstiftelsen. Resonemanget från stiftelsen har tidigare handlat om att man inte kan ställa sig bakom partiets rötter och ideologi:

"Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion."

Vill stoppa Nobelfesten

Nu rapporterar Ekot att Sverigedemokraterna i Stockholm vill stoppa Nobelstiftelsen från att hålla banketten i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

Förslaget som SD har lagt fram går ut på att utreda fördjupade demokratikriterier för att undvika oskälig diskriminering av riksdagspartier.

– Är det så att Nobelstiftelsen väljer att porta Sverigedemokraterna, ja då kanske Blå Hallen och stadshuset väljer att porta Nobelstiftelsen, säger gruppledaren Gabriel Kroon till Ekot.

Tidigare under hösten sa SD-ledaren Jimmie Åkesson att han inte hade deltagit på Nobelfesten även om han hade blivit bjuden.

– Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller, sa han till TT.

LÄS OCKSÅ: Nobel nobbar SD: Utgår inte från mätningar

LÄS OCKSÅ: Jimmie Åkesson portas från årets Nobelfest

LÄS OCKSÅ: Åkesson: Skulle inte komma om jag blev bjuden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.