Sverigedemokraterna ökar övertaget över Moderaterna

Det är dött lopp mellan regeringsalternativen, visar GP/Sifos sista väljarbarometer inför valet. Samtidigt har Moderaterna halkat efter Sverigedemokraterna rejält.
– Om detta är valresultatet kan man inte ha något annat ord än katastrof för Moderaterna, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Med bara dagar kvar till valet går det inte att säga om det blir Moderaternas Ulf Kristersson eller Socialdemokraternas Magdalena Andersson som kommer att styra landet de kommande åren.

Läget mellan regeringsunderlagen är helt jämnt, med 49,9 procent för S, V, C och MP och 49 procent för M, SD, KD och L.

– Det är spännande, med stora bokstäver, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Trots att en stor del av valrörelsen fokuserats på Moderaternas hjärtefrågor brott och straff och kärnkraft går det trögt för dem. Partiet stannar på 16,2 procent. Det är en signifikant skillnad mot valresultatet 2018 och betyder att M nu ligger långt efter SD, som får 20,7 procent.

ANNONS

Att SD den senaste tiden haft ett försprång över M bekräftas i en rad mätningar från andra opinionsinstitut.

– Det är tydligt att det är något i Moderaternas valkampanj som inte fungerar, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Kombinationen lag och ordning och invandring gynnar SD mer än M, enligt Sjörén.

Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap Göteborgs universitet. Bild: Anders Ylander

Jonas Hinnfors säger att man ska tolka siffrorna med försiktighet. Även inför förra valet hade SD försprång över M i mätningarna. Men om M skulle bli mindre än SD och dessutom förlorar valet är det en katastrof för partiet, enligt Hinnfors.

– Skulle det här vara valresultatet är det ett stort, stort, stort misslyckande som nog får konsekvenser för partiledningen. Då har jag svårt att se att partiledningen, Kristersson, Gunnar Strömmer och möjligen Elisabeth Svantesson kan sitta kvar, säger han och fortsätter:

– Landar M på 16 procent är det en gigantisk besvikelse och ändrar tyngdpunkten i förhandlingarna på ett sätt som M, KD och L inte förberett sig på över huvud taget.

SD är det enda parti i mätningen som ökar signifikant sedan förra mätningen – och med över fyra procentenheter. Partiet är numera största parti bland männen medan S är störst bland kvinnorna.

Socialdemokraterna tappar 3,7 procentenheter sedan augusti och stannar nu på 29 procent, men har i många mätningar legat ganska still nu i september.

ANNONS

– Sittande regeringspartier brukar straffas av väljarna. Men oppositionspartierna har haft relativt svårt att komma någon vart sedan 2018. S har hållit uppe siffrorna relativt väl, säger Hinnfors.

MP och L tryggt över spärren

Som läget ser ut nu kommer Sverige fortsatt ha åtta riksdagspartier efter valet. Både L och MP håller sig kvar tryggt över spärren.

Som läget ser ut nu ser MP ut att klara sig kvar i riksdagen. Partiet har ökat i opinionen över sommaren.
Som läget ser ut nu ser MP ut att klara sig kvar i riksdagen. Partiet har ökat i opinionen över sommaren. Bild: Nils Petter Nilsson

Miljöpartiet har gjort en stark valrörelse. Från att under en lång period legat tydligt under riksdagsspärren, får partiet nu 6,4 procent.

– Det var inte länge sedan MP låg under fyraprocentsspärren. Någonstans har deras valrörelse fungerat. De har lyckats prata om miljö och klimat, och inte så mycket om andra frågor, säger Toivo Sjörén.

Han konstaterar att det är en fördel för partiet att fokusera på miljö och klimat: frågan är viktig för väljarna, och förtroendet för MP:s miljöpolitik är relativt högt bland väljarna.

– Att prata om invandring till exempel, kan snarare skrämma väljare än att dra till sig dem.

Se Jonas Hinnfors analys i klippet längst upp i artikeln.

Felmarginaler

Felmarginaler (i enskild mätning):

S: +/- 1,9

MP +/- 1,0

V: +/- 1,1

SD: +/- 1,7

M: +/- 1,5

L: +/- 1,0

C: +/- 1,0

KD: +/- 1,0

Felmarginaler (jämfört med föregående mätning):

S: +/- 2,6

MP +/- 1,4

V: +/- 1,6

SD: +/- 2,4

M: +/- 2,1

L: +/- 1,4

C: +/- 1,4

KD: +/- 1,4

LÄS MER:Valkompass för riksdagsvalet 2022

LÄS MER:Varken Andersson eller Kristersson har övertygat

LÄS MER:Svår regeringsbildning – oavsett vem som vinner

LÄS MER:Här är GP:s partiledarintervjuer 2022

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS