Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sverigedemokrat åtalas för grov förskingring

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Anders Forsberg åtalas för grov förskingring. Detta efter att ha fört över miljonbelopp från SD:s kassa till sitt egna bolag. Själv påstår han att han bara "lånade" pengarna. - För att kunna betala lån och fakturor bland annat, säger Anders Forsberg i förhör. Allt upptäcktes av en partikamrat som bland annat reagerade på fikakostnaderna under avdelningens möten. Nu tar Anders Forsberg time out, enligt TT.

1,1 miljoner kronor. Så mycket pengar har Anders Forsberg, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, överfört från SD:s lokala kassa i Skaraborg till sitt eget företag, enligt åtalet som lämnades in på torsdagsmorgonen. Han har nu åtalats för grov förskingring, alternativt grov trolöshet mot huvudman eller olovligt förfogande.
- Det är helt klarlagt vad det är som har hänt. Frågan är hur man ska bedöma detta rent straffrättsligt, säger Henric Fagher,  vice chefsåklagare vid andra ekobrottskammaren i Göteborg, och fortsätter.

– Det avser tio överföringar från SD Skaraborgs partikassa till Anders Forsbergs egna företag. Det är tio överföringar och det sammantagna beloppet uppgår till drygt 1,1 miljoner kronor.

Forsberg ska senare ha betalat tillbaka pengarna, men handlingen anses ändå som olaglig.
- Då är brottet redan fullbordat, man kan inte göra det här brottet ogjort, förklarar Henric Fagher.

Efter möte med partiledningen tar Anders Forsberg nu time out, rapporterar TT.
– Vi har haft samtal med Anders och kommit överens om att under tiden som rättsprocessen fortskrider så kommer han att ta tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen till TT.

Under flera år

Brottet ska ha begåtts under flera år, från 2013 till 2015. Som kassör för Sverigedemokraterna Skaraborg har han "haft distriktets bankmedel i sin besittning med skyldighet att redovisa för dessa". Men enligt misstankarna har han "uppsåtligen åsidosatt sin redovisningsskyldighet".

Åklagaren skriver också att "Forsberg missbrukat en förtroendefull ställning, att han begagnat sig av vilseledande bokföring, att gärningarna avsett betydande värde, och att de utövats systematiskt över tid". 

Anders Forsberg själv förnekar grov förskingring och grovt trolöshet mot huvudman, men erkänner olovligt förfogande. Om han döms för något av de två förstnämnda brotten ska tingsrätten också prova om han ska tvingas avgå som riksdagsledamot.

- Det är ovanligt att man åtalar en riksdagsledamot. Ett åtal och en eventuellt fällande dom för grov förskingring och grovt trolöshet mot huvudman innebär att tingsrätten också måste ta ställning till om han ska skiljas från sitt uppdrag som riksdagsledamot och det är en speciell fråga, säger Henric Fagher.

"En kortsiktig lösning"

I förhör berättar Anders Forsberg att det stämmer att han har fört över pengarna till det egna företagets konto.

- Jag har haft tillfälliga problem med likvida medel i mitt företag och såg detta som en kortsiktig lösning - att låna pengar från SD Skaraborgs konton, säger han till polisen och fortsätter.

- Jag erkänner de faktiska omständigheterna, att jag olovligen förflyttat pengar till mina privata konton för att kunna betala lån och fakturor bland annat. Jag förnekar dock brott, då jag alltid haft för avsikt att betala tillbaka och också har gjort.

Polisen påpekar för Anders Forsberg att partistöd är offentliga medel som utbetalas till politiska partier till stöd för partiernas verksamhet.
Polisen: – Vad hade du för moraliska aspekter när du förde över pengar till ert företag för att täcka egna skulder och brister i verksamheten?
Anders Forsberg: – Jag vet inte men jag kan väl säga att sett i efterhand så var detta otroligt dumt. Jag tror inte jag hade någon tanke på det viset utan snarare att jag hade ett tillfälligt problem och jag såg en möjlighet att lösa det. Man kanske hade något av form av skamlighet att inte gå till banken. Men jag ser det inte som att jag på något sätt tog av offentliga medel och dessutom var min inställning och som den har varit hela tiden att alla pengar skulle och har betalats tillbaka.
Han påstår att om han inte hade haft tillgång till SD:s konto så hade han gått till banken:
– Och det hade varit mycket bättre.

Fikade för 1400 kronor

Enligt åklagaren var det en partikollega, som också är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, som anmälde Anders Forsberg.

- Det görs någon gång i mars 2016. Partikollegan påstår då att Forsberg har fört över pengar till sig själv för saker som han inte har gjort, hon berättade vidare att han använt Sverigedemokraternas pengar för att betala saker som han köpt till sitt eget företag och hon berättade vidare att Forsberg hade fakturerat Sverigedemokraterna från sitt eget företag för arbete som aldrig har utförts, säger Henric Fagher och fortsätter.

- Hon har många synpunkter på hur Anders Forsberg har hanterat partidistriktets kassa.

I förhör berättar hon att hon bland annat reagerade på deras fikakostnader. De ska vid något tillfälle ha köpt kaffe och kaka för 1400 kronor.
- Jag ifrågasätter underlaget, deltagare och vem som attesterat fakturan. De brukar vara fyra stycken på deras möten i SD Skara och inte tio-tolv stycken, säger kvinnan i polisförhör om detta.

Men fikat är inget som Anders Forsberg åtalas för utan åklagaren har fokuserat på de större beloppen.

- Vi har avgränsat den till de här tio överföringarna som handlar om stora belopp, de här överföringarna är från 50 000 till några hundra tusen vid varje tillfälle. När det gäller mindre belopp som gäller fika och annat så har vi lagt det åt sidan, säger Henric Fagher.

Rättegången mot Anders Forsberg kommer att hållas i Skaraborgs Tingsrätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.